Vinna eller försvinna för Tyskland – här är dagens VM-snackisar

Ett riktigt tungviktsmöte kan sluta med att en toppnation får packa sina väskor och Neymar fortsätter vara Neymar. HBL listar dagens VM-snackisar.

Tysklands VM-äventyr kan ta slut tidigare än väntat.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
27.11.2022 06:01

Dagens match, Spanien–Tyskland, klockan 21.00

Tyskarna åkte på en propp mot Japan och nu har man verkligen kniven mot strupen inför gruppens toppmöte med Spanien. Ett Spanien som imponerade genom att fullkomligt pulvrisera Costa Rica med 7–0.
Japan lär slå Costa Rica och det innebär att Tyskland i praktiken behöver vinna mot Spanien för att inte åka ur turneringen i gruppspelet igen. 2018 blev det respass i en grupp med Mexiko, Sverige och Sydkorea.
Tyskarna skapade ändå en hel del framåt i matchen mot Japan. Men Hansi Flicks mannar såg oroväckande bräckliga ut defensivt. Tiden då försvarsgeneralerna Mats Hummels och Jérôme Boateng stoppade allt och alla känns långt borta.
Spaniens artilleri är dessutom något helt annat än Japans. Tysklands fortsättning i turneringen balanserar på en skör tråd.

Dagens vansinne

Storstjärnan Neymar tacklades nio gånger under matchen mellan Brasilien och Serbien och linkade av planen med en skadad vrist.
På bytesbänken kunde Neymar inte hålla tillbaka tårarna. I hemma-VM för åtta år sedan skadade han sig i kvartsfinalen mot Colombia och missade semifinalen mot Tyskland. Vi minns alla hur det slutade den gången. 1–7.
Visst går det att förstå Neymars frustration. Men det börjar i ärlighetens namn bli tröttsamt att höra stjärnans så kallade fanboys gnälla över hur deras idol behandlas.
De som följer toppfotbollen vet vilken typ av spelare Neymar är. Han älskar att hålla i bollen och ibland gör han det för länge. Då får man räkna med tacklingar från höger och vänster.
Att Neymar väljer att rulla och vrida sig i gräset efter de flesta tacklingarna ökar inte direkt sympatin för honom.

Dagens siffra: 200 miljarder

Ungefär så mycket har Qatar spenderat för att göra landet redo för VM i fotboll. Inför VM i Ryssland var samma summa runt 11 miljarder.

ANDRA LÄSER