Vi kan alla vara släkt med "MacGyver", kungar eller storbönder

Visst känns det häftigt att vara släkt med 1990-talets största kultfigur, men han känner sig knappast finlandssvensk.

17.03.2020 07:00 UPPDATERAD 19.03.2020 10:07
Vi som var barn på 1990-talet, vi känner Angus MacGyver, rollfiguren som kutade runt med hockeyfrilla, läderjacka, t-tröja och stentvättade jeans. I Mirakelmannen, som serien hette på svenska, klarade MacGyver sig ur den värsta sortens knipor, som att desarmera bomber, genom att vara händig. Ofta hade han bara sin schweiziska armékniv till hjälp. Äldre barn kanske tyckte att MacGyver var lite töntig, för serien var både snäll och trygg. I dag är han oavsett en kultfigur.
I februari, några veckor efter att Richard Dean Anderson, en av 1980- och det tidiga 1990-talets största tv-kändisar, fyllde jämna 70 år, skedde något som fick familjechattarna på Messenger och Whatsapp att vakna till liv bland exil- och hemmaösterbottningar. Vasabladet och Svenska Yle hade tagit hjälp av släktforskare för att kolla om ryktet om MacGyver verkligen kunde stämma. Svaret var ja, Richard Dean Anderson, som spelade karaktären, har finlandssvenska familjeband.
Anderson växte upp i den lilla staden Roseville i Minnesota, en delstat som många finlandssvenska emigranter slog sig ned i. Han var en lovande hockeyspelare tills två brutna armar satte stopp för karriären. Efternamnet är Richard Deans starkaste koppling till Svenskfinland. Hans gammelfarfar hette Johannes "John" Anderson Skrifvars och föddes 1860 i Vexala, en by utanför Nykarleby. Gammelfarmors namn var Sofia Jakobsdotter Böös och hon föddes samma år i Jeppo, inte långt från Vexala.

ANDRA LÄSER