Rysk dissidentförfattare: "Som jag ser det är Ryssland just nu dött, ett kadaver”

"Rysslands friaste man” Viktor Jerofejev har lång erfarenhet av att gå mot strömmen. En gång i tiden blev han svartlistad av den sovjetiska censuren. Nu är han en av få ryssar som åker tillbaka till sitt allt mer isolerade hemland, fast den framtidsprognos han ställer inte är ljus.

Rysslands kris är äldre än både Putin och Sovjet, säger författaren Viktor Jerofejev: – Rysslands historia är en serie försök och misslyckanden att modernisera sig och vända sig mot väst. Redan Ivan den förskräcklige försökte tvinga adelns söner att resa till Europa för att utbilda sig och komma tillbaka med värdefull kunskap för att bygga upp landet, men de trivdes för bra där och ville aldrig komma hem igen!
17.03.2022 06:00 UPPDATERAD 17.03.2022 07:35
Sedan Rysslands militära invasion av Ukraina har också stämningarna inne i landet ytterligare hårdnat, då Kreml hänsynslöst slår ner på varje uttryck av folklig opposition mot kriget. Då Allegrotågets rutt mellan Helsingfors och S:t Petersburg öppnades 2010 sågs det optimistiskt som en symbol för en blomstrande nygammal östturism, och för tätare ekonomiska och kulturella band mellan Ryssland och Finland.
Under den gångna veckan har man i stället kunnat läsa om exploderande biljettpriser då gårdagens ryska turister nu blivit flyktingar som överger ett land där både de politiska och de ekonomiska framtidsprognoserna ter sig nattsvarta.
Viktor Jerofejev, hyllad författare och dissidentveteran sedan Sovjettiden, är inte rädd. Jag träffar honom i Helsingfors där han befinner sig på genomresa men inte på flykt: i tider av nedstängda luftrum och hårdnande gränser är rutten via Finland ett av de enklaste sätten att ta sig in i Ryssland. Via S:t Petersburg är han på väg till Moskva för att plocka upp familjen, och sedan vidare till Köln där Jerofejev tilldelats ett arbetsstipendium av Heinrich Böll-stiftelsen. Men det är en tillfällig vistelse: Jerofejev har inga planer att överge Ryssland för gott.

ANDRA LÄSER