Stor rättegång mot gangsterledare – väntas pågå i minst 50 dagar

Tero Holopainen pekas ut som ledare för den kriminella organisationen United Brotherhood. Han står nu åtalad vid Östra Nylands tingsrätt för bland annat grova narkotika- och skjutvapenbrott.

En United Brotherhood-väst.

I dag måndag inleddes rättegången vid Östra Nylands tingsrätt mot den kriminella gruppen United Brotherhoods ledare Tero Holopainen och nästan 40 andra personer.

Behandlingen är omfattande och tingsrätten har reserverat hela 50 dagar för syftet. Rättegången väntas pågå till oktober.

De misstänkta brotten har ägt rum mestadels i Nyland mellan åren 2010 och 2019.

Under måndagen lästes åtalspunkterna upp för Holopainen och två andra gängmedlemmar. Åklagaren yrkar på längsta möjliga fängelsestraff, 13 år för alla tre åtalade.

Eftersom rättegången av säkerhetsskäl ordnas på Vanda fängelse måste medierna delta på distans. Arkivbild.

Belyser gängkulturen

Holopainen åtalas för flera grova brott. Bland annat åtalas han för grov misshandel, grov penningtvätt, grovt narkotikabrott, grovt rån, grovt skjutvapenbrott, grovt häleri (handel med stöldgods), bedrägeri och förskingring.

Dessutom åtalas han för att ha deltagit i organiserad kriminell verksamhet.

Bland annat anklagas Holopainen för att ha handlat med droger för hundratusentals euro och för att ha innehaft cirka 30 kilogram amfetamin. Enligt åklagaren har han också innehaft 1 700 ecstasy-tabletter.

För att dölja drogintäkterna har han till exempel köpt en tomt i Borgå där han låtit bygga två villor. Åklagaren hävdar dessutom att Holopainen inte betalt en del av entreprenörerna.

Våld riktat mot medlemmar

I Holopainens hem har man också hittat olika slags vapen, och enligt åklagaren har organisationen varit beväpnad på Holopainens uppmaning.

Våld ska också ha fungerat som en varning inom organisationen. Kritik riktad mot ledarskapet kunde få våldsamma följder. En gång ska Holopainen ha skurit en gängmedlem i handen med ett svärd efter att medlemmen ifrågasatt organisationens ledning.

Liknande åtalspunkter lästes upp gällande våld i anknytning till återbetalning av skulder. De två andra åtalade gängmedlemmarna anklagas främst för att ha hjälpt till med indrivning av skulder på ett våldsamt sätt.

Rättegången mot Tero Holopainen väntas pågå ända till oktober.

Dessutom har Holopainen beordrat gängmedlemmarna att byta ut låsen på sina bostäder för att polisen inte skulle kunna ta sig in med fastighetsägarnas nycklar.

Holopainen har ännu inte hörts, men har under förundersökningen bestridit alla åtalspunkter. Behandlingen fortsätter på tisdag.

Tillfälligt verksamhetsförbud

Åklagaren säger att Holopainen utpekats som ensam ledare för United Brotherhood åtminstone sedan 2016. När organisationen grundades 2010 leddes den av en grupp på sex personer.

Enligt planen skulle behandlingen av åtalen mot Holopainen inledas redan i mars, men på grund av coronaviruspandemin beslöt rätten att skjuta upp den.

Polisen kom de åtalade på spåren tack vare egen utredningsverksamhet. Utredningen inleddes i början av 2018 och i september 2019 slog polisen till på flera orter samtidigt.

I januari 2020 inleddes även ett civilmål där Polisstyrelsen försöker förbjuda United Brotherhood som organisation.

Civilmålet ligger på is på grund av coronaviruspandemin, men Östra Nylands tingsrätt beslöt ändå att utfärda ett tillfälligt verksamhetsförbud för United Brotherhood och dess underorganisation Bad Union. Samtidigt som civilmålet inleddes meddelade United Brotherhood att man lagt ner verksamheten.

United Brotherhood grundades då gängen More, Natural Born Killers och Rogues Gallery gick ihop. Holopainen har sina rötter i More och Natural Born Killers.

United Brotherhood har kring 100 medlemmar i 12 avdelningar.

United Brotherhood

Grundades 2010 då gängen More, Natural Born Killers och Rogues Gallery gick ihop. Holopainen har sina rötter i More och Natural Born Killers.

Enligt Polisen har Holopainen utpekats som ensam ledare för United Brotherhood åtminstone sedan 2016.

Gruppen har kring 100 medlemmar i 12 avdelningar.

United Brotherhood är specialiserad på bland annat knarkhandel och utpressning.

Östra Nylands tingsrätt har utfärdat ett tillfälligt verksamhetsförbud för United Brotherhood.

ANDRA LÄSER