Enorm succé för Ukraina i paralympics – "här för att berätta att vi existerar"

Ukraina tog en storslam i de paralympiska vinterspelen i Peking. Idrottarna berättade dock om en enorm oro över sina anhöriga hemma i Ukraina. – Jag försökte tänka på tävlingen, men det var svårt sade Grigorij Vochvynskyj.

Anatolii Kovalevskyi firade då Ukraina vann längdstafetten.
Marcus Lindqvist
14.03.2022 19:30 UPPDATERAD 14.03.2022 19:46
Ukraina gjorde en väldig succé i de paralympiska vinterspelen i Peking – mitt under det pågående kriget i Ukraina. De tjugo idrottsutövarna tog hem elva guldmedaljer, totalt 29 medaljer, och slutade tvåa i medaljligan efter värdnationen Kina. Ryssland blev i sista stund uteslutet från att delta.
Redan under den första dagen tog Ukraina tre guldmedaljer, totalt sju medaljer, och bland annat en trippelseger i skidskytte för synskadade.
– Jag försökte tänka på tävlingen, men det var svårt i dag. Livet är viktigare. Det är vårt folk, våra barn, sade Grigorij Vochvynskyj, som vann Ukrainas första guldmedalj, enligt The Guardian.
Succén fortsatte under de närmaste dagarna – trots oron. Det blev totalt 29 medaljer, alla i skidskytte och längdåkning, ett rekord för Ukraina.
– Våra soldater strider i Ukraina. Vi, det paralympiska laget, strider i Peking. Det skulle ha varit som att kapitulera om vi inte dykt upp för att tävla, sade lagledaren Valerij Sushkevytj, enligt NY Times.
Längdåkaren Julia-Batenkova-Baumans man och dotter var fortfarande kvar i krigsdrabbade Kiev. Hon berättade om sina mardrömmar, sin oro och sin ångest.
– Jag kan inte göra bra resultat, för jag kan inte sova om nätterna. Jag tänker på min familj, sade hon enligt NY Times.
Sju av de tjugo idrottarna i Ukrainas delegation är från Charkiv, som blivit utsatt för tungt bombardemang av Ryssland. Liudmyla Liasjenko vann en guldmedalj i skidskytte bara några dagar efter att hon fått veta att hennes hem i Charkiv har blivit förstört.
– Jag tillägnar den här medaljen till ukrainarna, till armén som skyddar oss, samt till min familj, sade Liasjenko enligt AFP.
Oksana Shyshkova tog tre guld i skidskytte och längdåkning i Peking. Totalt tog hon fem medaljer.
– Vi är emotionellt och fysiskt utmattade på grund av situationen. Men vi är här för att representera vårt land, hedra vårt land och berätta att Ukraina existerar – och att vi existerar.
Ukrainas succé var inte helt oväntad. Ukraina är en stornation i paralympics. I Pyeongchang 2018 tog Ukraina hem sju guld och totalt 22 medaljer.

ANDRA LÄSER