Scenkonstkollektivet Kuusiplus får pris för sina "olagliga" föreställningar

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner delar ut Esters pris på sammanlagt 20 000 euro till tre olika vinnare i år.

Scenkonstkollektivet Kuusiplus aktioner ansåg att scenkonstfältet utsattes för en orättvis behandling under coronarestriktionerna, som enligt gruppen drabbade frilansarna särskilt hårt. På gruppens fjärde olagliga föreställning hade de 11 personer i publiken, vilket var en för mycket.
08.03.2022 15:30
Teaterstiftelsen Vivicas Vänners pris Esters pris – som går till betydande eller modig konstnärlig verksamhet – tilldelas i år skådespelaren Alexander Wendelin, tonsättaren Markus Fagerudd och scenkonstkollektivet Kuusiplus.
Wendelin belönas för sin första stora huvudroll i Lilla teaterns föreställning Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, där han spelade Christopher, en femtonårig pojke med autismspektrumdiagnos.
Tonsättaren Fagerudd premieras för musiken som han komponerade till Teater Viirus föreställning Fyra dagar av närhet. "Det är ett vackert, estetiskt perfekt slipat verk som Viirus bjuder på. Det känns som att öppna en speldosa och förtrollas av stämningen som strömmar ut, inte minst tack vare Markus Fagerudds musik, som lyxigt nog framförs live av honom och tre musiker från Wegelius kammarstråkar", skrev HBL:s teaterredaktör Isabella Rothberg i sin recension av föreställningen.
Det är femte året som Esters pris delas ut och prissummorna har genom åren varierat mellan 10 000 och 20 000 euro. Både Wendelin och Fagerudd tilldelas 5 000 euro var, av årets totala prissumma på 20 000 euro.

"Olagliga" föreställningar

Resterande 10 000 euro tilldelas scenkonstkollektivet och protestgruppen Kuusiplus. Gruppen – som består av frilansare från scenkonstfältet – började organisera sig och protestera mot Finlands coronapolitik och restriktioner i maj i fjol, vilka de menade slog hårt mot kulturfältet i allmänhet och frilansarna i synnerhet.
I ett pressmeddelande lyfts kulturarbetarna Tobias Zilliacus, Aino Kivi, Antti Mattila, Emma Paaer, Iiro Ollila, Jalmari Nummiluikki, Jonna Wickström, Lija Fischer, Salla Markkanen och Titta Halinen fram som bärande krafter i gruppen.
Kuusiplus ordnade bland annat flera "olagliga" föreställningar där man överskred regionförvaltningsverkets restriktioner för antalet personer tillåtna i publiken. Scenkonstgruppens fjärde olagliga föreställning hette Den elfte åskådaren alltså Schrödingers matiné och framfördes för en publik på elva personer, vilket var en mer än det tillåtna antalet.
I pressmeddelandet motiverar man priset med att Kuusiplus har visat konstens och kulturens värde inte bara som underhållning och rekreation, utan som en viktig industri som behövs också i framtiden i Finland.
Vivicas vänner skriver att det är upp till gruppen själva att avgöra vad de vill göra med prispengarna, men att ett önskemål är att pengarna kunde användas till någon slags workshop tillsammans med gruppen.
Esters pris är uppkallat efter den legendariska finlandssvenska teaterregissören och teaterchefen Vivica Bandlers mamma Ester-Margaret von Frenckell.

ANDRA LÄSER