FSI dömer ut Rysslands krigsfärd i Ukraina

Finlands Svenska Idrott FSI kräver att Ryssland blir utestängt ur den internationella idrottsgemenskapen. Även Finlands Simförbund är av samma åsikt.

FSI:s generalsekreterare Henrika Backlund anser att idrottsrörelsen bör visa solidaritet med Ukraina.
FSI fördömer Rysslands militära anfall mot Ukraina. I ett pressmeddelande skriver FSI att idrottsrörelsen bör stå som en enad front och visa solidaritet med Ukraina. FSI anser att Ryssland bör bli utestängt från internationell idrott.
"Vi kan sluta prata om att man inte skall blanda ihop idrott och politik. I det här sammanhanget skall vi inte godkänna någon form av internationell rysk idrott som en skarp markering mot landets militära operationer", anser generalsekreterare Henrika Backlund.
Finlands Simförbund är av samma åsikt. Simförbundet kräver också att Ryssland utestängs från det internationella idrottssamfundet. Det innebär att alla mästerskap som beviljats till Ryssland borde flyttas, men också att ryska idrottare inte får delta i internationella mästerskap. Simförbundet hoppas att de finländska grenförbunden kan enas om ett gemensamt, likadant ställningstagande.
"Rysslands krigshandlingar mot Ukraina har chockerat oss djupt och som en idrottsorganisation kan vi inte blunda för hemskheterna som ukrainarna tvingas stå ut med. Vi fördömer Rysslands handlingar helt och hållet. Handlingarna måste ha tunga konsekvenser och vi anser att det enda rätta är för tillfället att utestänga Ryssland från den internationella idrottsgemenskapen. Idrottsrörelsen ska stå som enad front mot krigshandlingarna", säger Simförbundets ordförande Ville Riekkinen.
Simförbundet bestämde också att inte skicka idrottare till kommande mästerskap i Ryssland. Ryssland står bland annat värd för VM i simning i december, junior-VM i simning samt världscupen i konstsim under 2022.
ANDRA LÄSER