"Otrolig dag för vår familj" – Iivo sydde ihop syskonen Niskanens dubbelseger

Iivo Niskanen utklassade konkurrenterna i klassiska 15 km i Tour de Ski – och fixade en dubbelseger för syskonen Niskanen. – Jag tror inte det har hänt förut, säger han.

Iivo Niskanen tog säsongens andra seger i världscupen.
Det blev en kanondag för syskonen Niskanen i Tour de Ski i Lenzerheide. Bara ett par timmar efter att Kerttu Niskanen tagit segern i damernas 10 km klassiskt visade Iivo Niskanen var skåpet ska stå i herrarnas 15 km klassiskt.
Niskanen inledde starkt i det blöta snövädret – och låg i ledningen från start till mål. Ingen var i närheten av Niskanen den här dagen: redan efter 2,4 km hade Rysslands Alexander Bolsjunov blivit distanserad med sex sekunder.
I mål var Niskanen 19,3 sekunder snabbare än Bolsjunov. Norges Pål Golberg tog tredje plats, men han var redan 29 sekunder bakom Niskanen.
– Jag kände mig stark i dag. Snön gjorde att föret inte var så snabbt mera, men det passade bra för mig. Vårt vallningsteam lyckades bra, säger Niskanen.
För tre år sedan var Iivo Niskanen tvåa i 15 km klassiskt i världscupen i Cogne, medan Kerttu Niskanen vann 10 km klassiskt. Men det här är veterligen första gången ett syskonpar tar dubbla segrar i världscupen.
– Dubbelseger. Jag tror inte det har hänt någonsin förut. Åtminstone är det första gången i vår familj, säger Niskanen,
– En otrolig dag för vår familj, som var hemma och såg tävlingarna på tv.
Det här var Niskanens andra seger i världscupen den här säsongen. Han vann också 15 km klassiskt i världscupens premiär i Ruka i slutet av november. Han tvingades dock avbryta 15 km fristil i Lillehammer och stod över Davos i december, vilket innebär att han vunnit alla individuella lopp som han skidat i mål i vinter.
– Formen är ganska stabil. Jag var lite sjuk i Davos och kunde inte tävla. Jag har försökt komma tillbaka i form sedan dess. Det här var en bra start, fast gårdagens sprint inte var något vidare, säger Niskanen.
– Det här var huvudmålet för mig i touren, min bästa sträcka, så jag är nöjd att jag kunde vinna. Jag fick vad jag ville, säger Niskanen.
Perttu Hyvärinen var 36:a, 2.11,2 bakom Niskanen. Remi Linhdolm tog 55:e plats, 2.57,4 efter.
I och med segern steg Niskanen till trea totalt i sammandraget i Tour de Ski. Norges Johannes Høsflot Klæbo leder fortfarande. Touren fortsätter med 15 km fristil med masstart på fredag.

Ställningen i Tour de ski

Herrar, efter två av sex etapper:
1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge.
2) Pål Golberg, Norge, +15,2.
3) Iivo Niskanen, Finland, +37,5.
4) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, +44.
5) Erik Valnes, Norge, +46,7.

Herrar, 15 km (k)

1) Iivo Niskanen, Finland, 34.51,7, 2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +19,3, 3) Pål Golberg, Norge, +25,2, 4) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, +34,3, 5) Ivan Jakimusjkin, Ryssland, +34,6, 6) Francesco De Fabiani, Italien, +54,1, 7) Denis Spitsov, Ryssland, +55,7, 8) Erik Valnes, Norge, +59,6, 9) Martin Løwstrøm Nyenget, Norge, +1.14,0, 10) Didrik Tønseth, Norge, +1.16,1.

ANDRA LÄSER