Dålig stämning i regeringen – trots Marins nya spelregler efter Centerbråket

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att Centerns agerande i fråga om naturvårdslagen är ”spilld mjölk”, men från och med nu gäller strängare regler för regeringspartierna. Det betyder att regeringen sitter kvar, men stämningen bland Centerns kollegor är irriterad. 

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att regeringen faller om ett regeringsparti i framtiden inte håller sig till spelreglerna, det vill säga agerar mot regeringens förslag. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
07.12.2022 16:24 UPPDATERAD 07.12.2022 16:47
Kvintetten, det vill säga regeringspartiernas ordförande möttes på onsdagen för att diskutera det fortsatta regeringssamarbetet. Behovet uppstod efter att Centern valde att rösta med oppositionen i omröstningen om naturvårdslagen. Det ledde till att regeringens förslag föll och lagen blev mer urvattnad på ett par punkter, vilket har irriterat de andra regeringspartierna, och framför allt De Gröna.
Marin berättade i korthet om diskussionen om spelreglerna i regeringen.
– Vi konstaterade, att om det en enda gång uppstår en motsvarande situation, där man inte håller fast vid regeringens spelregler, så finns inte den här regeringen längre, sade Marin.
– Man kunde också använda uttrycket att det här var sista gången, tillade hon.
De Grönas ordförande, miljöminister Maria Ohisalo visade upp en klar besvikelse över Centerns agerande, också efter mötet med kvintetten. 
De Grönas ordförande, miljöminister Maria Ohisalo visade fortfarande att hon är mycket besviken på Centern, när hon uttalade sig efter mötet. 
– Jag har svårt att lita på dem just nu. Man kan inte få tillbaka förtroendet genom ord, utan bara genom att visa det, sade hon med hälsning till Centerns ordförande Annika Saarikko
– Saarikko har lovat många saker, och en del av dem har förverkligats. Jag tror inte att finländarna uppskattar ett sådant här agerande, sade hon. 
Ohisalo betonade att De Gröna, i motsats till vissa spekulationer i offentligheten, inte är på väg att lämna regeringen. 
Annika Saarikko sade att hon förstår att De Gröna är besvikna. 
– Jag förstår att de mår dåligt. Jag erkänner att Ohisalo har ett behov av att uttrycka det, sade Saarikko. 
Som svar på frågan om Centern kommer att gå mot regeringen i fler frågor än naturvårdslagen svarar hon att hon just nu inte känner till ytterligare förslag som skulle vara sådana. 
– Men jag kan inte vara helt säker på att det inte kan komma överraskande förslag från regeringen, som vi ännu inte känner till, sade Saarikko. 
Annika Saarikko säger att hon är enig med resten om att Finland ska ha en funktionsduglig regering. 
Enligt Saarikko har Centern inte brutit mot spelreglerna då det handlar om sametingslagen, eftersom partiet hade röstat mot förslaget redan i regeringen, och Marin beslutade att ge ett oenigt förslag till riksdagen. Saarikko betonade att Centern har gått mot regeringen enbart i ett förslag, det vill säga naturvårdslagen. 
– Just den här ändringen var mycket viktig för oss. Det är inte ett självändamål att gräla, sade Saarikko. 
– Det skapade en dålig stämning men sådant finns alltid i politiken, sade hon. 

Henriksson: Vi känner oss svikna

Justitieminister Anna-Maja Henriksson, ordförande för SFP visar också att hon är tydligt besviken på Centern. 
– Fyra partier är väldigt besvikna på Centerns agerande, och överenskommelsen är den att det inte får ske på nytt. Den som gör sig skyldig till en sådan kränkning tar på sig skulden att regeringen faller, säger Henriksson. 
Hon låter förstå att situationen har lett till att det extra stödet till lantbruket har skjutits på framtiden. 
– Det är klart att vi lever i utmanande tider, lantbruket behöver stöd och det är viktigt för SFP. Men Centerns agerande har gjort att De Gröna har motsatt sig att något överhuvudtaget går framåt. Och det är ju så här det går, när man inte håller sig till spelreglerna. Det leder till svårigheter i andra frågor. 
Dessutom har SFP försökt förhandla om naturvårdslagen i ett tidigare skede i regeringen, men den gången var Centern snabbare med att godkänna förslaget, och SFP lämnades till sist. 
– SFP var de facto det parti som var det sista att godkänna den kompromiss som regeringen sedan förde till riksdagen. Det vill säga Centern kvitterade det före SFP. Av den orsaken känns ju deras svek för oss väldigt tungt. Vi tycker att det är oerhört orättvist att de beter sig så här, och det har jag också gjort klart för dem, säger Henriksson. 
I januari ska regeringen förhandla om den sista tilläggsbudgeten för den här perioden, där både pengar för att förkorta vårdköerna och stöd till lantbruket är aktuella förhandlingsfrågor. Regeringen berörde inte dem i dag.
Riksdagen fortsätter att behandla bland annat gruvlagen och translagen, som fortfarande kan ställa till med debatt mellan regeringspartierna i riksdagen. Vad gäller translagen har regeringspartierna kommit överens om att riksdagsledamöterna får fria händer att rösta enligt eget samvete. 

ANDRA LÄSER