Finland lämnar internationella journalistförbundet: ”IFJ har inte löst sina problem”

Finlands journalistförbund lämnar Internationella journalistförbundet IFJ. Som orsak uppges bristen på transparens vid beslutsfattande och bristande insyn i förbundets ekonomi.

Hanne Aho som är ordförande för Finlands journalistförbund säger att det internationella journalistförbundet saknar transparens i sitt beslutsfattande.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
31.01.2023 15:54
Samtidigt meddelade journalistförbunden i Danmark, Norge och på Island att även de lämnar den internationella organisationen.
 – Orsakerna till utträdet är administrativa problem, vilka pågått tiotals år och som IFJ inte klarat av att lösa. Vi är bland annat missnöjda med hur IFJ ordnat val och kongresser samt över bristen på transparens vid beslutsfattande, säger Hanne Aho, ordförande för Finlands Journalistförbund i ett pressmeddelande.
Som en annan orsak uppger Aho att de nordiska förbunden som hört till IFJ:s största finansiärer inte haft insyn i det internationella förbundets ekonomi. Finlands Journalistförbund har varit medlem i IFJ sedan 1956. Journalistförbundet fortsätter vara medlem i Europeiska Journalistförbundet, EFJ.
– Den europeiska organisationens verksamhet är transparent och organisationen skapar mervärde för sina medlemmar, säger Hanne Aho.

ANDRA LÄSER