Händer i dag: Regeringen diskuterar smittläget

Den nya virusvarianten omikron är på dagordningen.

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering sammanträder i eftermiddag för att diskutera den nya coronavirusvarianten omikron och dess inverkan på smittläget. Foto: Mikael Piippo/SPT
30.11.2021 09:58 UPPDATERAD 30.11.2021 10:51
Statsminister Sanna Marins (SDP) regering sammanträder i eftermiddag för att förhandla om smittläget i coronaepidemin.
Mötet ordnas i Ständerhuset i Helsingfors från och med klockan 15. Regeringen bekantar sig bland annat med den epidemiologiska lägesbilden, vaccinationsläget och den nya virusvarianten omikron.
Regeringen beslutade i söndags att införa nya inreserestriktioner för dem som anländer från södra Afrika. Syftet med beslutet är att bromsa spridningen av den nya coronavirusvarianten omikron.
Från och med söndagen får personer från länder i södra Afrika inte längre resa in i Finland, även om de kan intyga att de är fullt vaccinerade.
Begränsningen gäller personer som under de senaste 14 dygnen har vistats i Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swaziland), Moçambique eller Malawi.
Finländska medborgare har ändå enligt grundlagen alltid rätt att återvända till sitt hemland. Enligt gårdagens uppgifter har hittills 23 personer anlänt till Finland efter en vistelse i södra Afrika.

ANDRA LÄSER