Coronaviruset har minskat intresset för att dela studentbostad – ändå bra läge att söka hyresbostad

Intresset för att dela studentbostad med andra har minskat ytterligare under coronaepidemin. Marknadsläget är ändå bra för studerande som söker en hyresbostad.

Studerande i Åbo i augusti 2019.
Marknadsläget är bra för studerande som söker en hyresbostad i höst, uppger förmedlingsbolaget Vuokraturva.
Distansundervisningen som inleder läsåret på många studieorter gör att alla studerande inte söker en bostad från och med augusti-september.
Också det ökande intresset för att investera i bostäder har ökat utbudet av hyresbostäder. Efter en liten minskning under våren visar siffrorna för juli att bostadsinvesterarna varit till och med mer aktiva än under samma tid i fjol.
I Helsingfors ligger de fritt finansierade hyrorna på drygt 21 euro per kvadratmeter, i Tammerfors på 15 euro, i Åbo på 14 euro och i Uleåborg på 13 euro. I övriga Finland är ligger hyrorna på 12,91 euro per kvadratmeter.
Förändringarna i hyrorna under årets andra kvartal visat på skillnader mellan bostäder på den fria marknaden och ARA-hyresbostäder. Exempelvis i Helsingfors steg hyran för en etta med 1,6 procent (ARA 2,1 procent) och i Åbo 2,2 procent (ARA 0,9 procent).
Enligt Vuokraturva har intresset för att dela studentbostad med andra minskat ytterligare under coronaepidemin. Trycket på familjebostäder är fortsättningsvis högt.
ANDRA LÄSER