Samlingspartiet knep borgmästarposten och hela landet – läs vad som hände under valkvällen

Hur ser läget ut i huvudstadsregionen, Svenskfinland och hela landet? Här sammanfattar vi läget i kommunalvalet. I livebloggen längst ned kan du läsa rapporteringen från valkvällen.

Jenny Bäck
Johanna Häggblom
13.06.2021 19:04 UPPDATERAD 14.06.2021 08:19
• Samlingspartiet och Sannfinländarna är de största vinnarna i kommunalvalet, medan alla regeringspartier utom SFP förlorar hundratals mandat i kommunfullmäktige runtom i landet.
• När över 99 procent av rösterna är räknade i hela landet är Samlingspartiet störst med 21,3 procent. Därefter kommer SDP på 17,7, Centern på 14,9, Sannfinländarna på 14,5, De Gröna på 10,5, Vänsterförbundet på 8, SFP på 5 procent, KD på 3,6 procent och Rörelse Nu på 1,6 procent.
• Ser man på hela landet är Sannfinländarna den största vinnaren med 5,7 procentenheter fler röster än senast. I mandat betyder det 580 mandat fler än senast.
• Centern förlorar flest mandat och ligger på minus 376 mandat. SDP förlorar för sin del 248 mandat. Vänsterförbundet förlorar ungefär 150 mandat och De Gröna drygt 100.
• SFP ligger på plus 0,1 procentenheter i väljarstöd, men förlorar trots det 8 mandat.
• Röstmagneter i hela landet är Jussi Halla-aho (Sannf), Elina Valtonen (Saml), Juhana Vartiainen (Saml), Sanna Marin (SDP), Nasima Razmyar (SDP), Anni Sinnemäki (Gröna), Eveliina Heinäluoma (SDP), Anna-Kaisa Ikonen (Saml), Antti Lindtman (SDP) och Minja Koskela (VF), i den ordningen.
• I Helsingfors segrar Samlingspartiet med ungefär 6 procentenheter över tvåan De Gröna, och kniper därmed borgmästarposten. Då 100 procent av rösterna är räknade i Helsingfors har Samlingspartiet fått 25,7 procent av rösterna i staden, mot 19,8 procent för De Gröna.
• Borgmästarposten i Helsingfors tillfaller det parti som får mest röster. Samlingspartiets borgmästarkandidat Juhana Vartiainen har fått nästan dubbelt fler röster än tvåan De Grönas borgmästarkandidat Anni Sinnemäki.
• SFP inledde på plus i hela huvudstadsregionen och såg länge ut att kunna knipa ett sjätte mandat i Helsingfors. De sittande SFP-ledamöterna Eva Biaudet, Marcus Rantala, Björn Månsson och Silja Borgarsdóttir Sandelin blir omvalda i Helsingfors, och får sällskap av nyinvalda Nora Grotenfelt. Petrus Pennanen från Öppna partiet, som ställde upp på SFP:s lista, såg länge ut att kunna knipa ett sjätte mandat.
• Flest röster i Helsingfors har Jussi Halla-aho (Sannf), Elina Valtonen (Saml), Juhana Vartiainen (Saml), Nasima Razmyar och Anni Sinnemäki fått.
• I Vanda och Esbo behåller SFP sina mandat. Samlingspartiet är störst i Vanda med 24,7 procent av rösterna, och i Esbo med 36 procent av rösterna då 86 procent av Esborösterna är räknade lite före ett på natten.
• Grankulla är först i mål i huvudstadsregionen med hundra procent av rösterna räknade. SFP blir största parti med 42 procent av rösterna och förlorar ett mandat.
• Ungefär en av tre röstberättigade, eller 33 procent, har förhandsröstat i kommunalvalet i år. Det är klart fler än senast, då drygt 26 procent av de röstberättigade förhandsröstade.
• Valdeltagandet totalt sett rasar ändå sedan tidigare kommunalval. Totalt landade valdeltagandet på 55,1 procent, jämfört med 58,9 procent i förra kommunalvalet.
Här kan du läsa direktrapporteringen från valkvällen:

På Justitieministeriets valsida finns alla resultat från kommunalvalet.

Så här bevakar HBL valet

HBL bevakar kommunalvalet och rösträkningen i realtid på HBL.fi
Valvakorna är småskaliga i år, men vi är på plats där det går.
Våra ledarskribenter bidrar med analyser och kommentarer.
Alla resultat hinner inte med i våra printupplagor, men i stället gör vi en e-tidningsupplaga som uppdateras till långt in på natten.
På måndag håller HBL e-tidningen öppen för alla för att ge så många som möjligt en chans att läsa ett urval av de senaste nyheterna om kommunalvalet samt fördjupningar och analyser av HBL:s skribenter.
På måndagsmorgonen återkommer vi på sajten med färska analyser och valframgångar och -motgångar.

ANDRA LÄSER