Sänkt straff för skottlossningen i Kampen

Helsingfors hovrätt har sänkt straffet för den man som sköt mot tre personer i en livligt trafikerad korsning i centrala Helsingfors. Enligt hovrätten handlade det om dråpförsök och inte mordförsök.

Intermezzot skedde i juli 2019 i hörnet av Porkalagatan och Gräsviksgatan i Helsingfors. Enligt hovrätten orsakade det allvarlig allmän fara, men var dråpförsök och inte mordförsök.
Det var under eftermiddagsrusningen i juli 2019 som skottlossningen skedde i Kampen. En man sköt då mot tre personer som sinsemellan är bröder. Två av dem skadades allvarligt.
Helsingfors tingsrätt dömde Gazmend Hajdari till tio års fängelse för tre mordförsök, äventyrande av trafiksäkerheten, skjutvapenbrott och innehav av farligt föremål.
Hovrätten anser ändå, till skillnad från tingsrätten, att det inte handlade om mordförsök utan om dråpförsök. Därför sänks det sammanlagda straffet till 8 års fängelse.
Hajdari sköt mot två målsäganden som sprang undan, och träffade den ena av dem. Den tredje målsäganden låg på baksätet i en bil. Honom sköt Hajdari mot med ett skott och högg i låret med en kniv.
Enligt hovrätten orsakade han allvarlig allmän fara, men brottet var inte som helhet grovt och inte heller utfört på ett synnerligen rått eller grymt sätt
Hovrätten ändrade inte domen för de övriga brotten. I sin överklagan till hovrätten menade den dömda att det högst handlade om grov misshandel som en följd av excess i nödvärn.
Han och de tre offren kommer från samma by i Kosovo. Två av offren dömdes i sin tur i tingsrätten för att tidigare ha misshandlat Hajdari.
Läs också: Tio års fängelse för skottlossningen i Kampen

ANDRA LÄSER