HS: Marin ändrade åsikt om coronapasset

Den breda vaccinationstäckningen fick Marin att omvärdera sin syn på behovet av tuffare restriktioner.

Statsminister Sanna Marin (SDP) för regeringens möte i torsdags, där man beslöt gå vidare med coronapasset.
Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) behövs just nu inga snabba restriktioner för att tygla smittspridningen och coronaepidemins framfart.
"Vi vill och strävar efter att hålla samhället öppet. När vaccineringarna framskrider och allt fler får sin andra dos coronavaccin har vi också mycket större möjligheter att göra det", säger Marin i en intervju för Helsingin Sanomat.
Regeringen beslutade i torsdags att ge grönt ljus för fortsatt beredning av ett lagförslag som skulle införa ett coronapass. Enligt förslaget skulle passet införas som krav på inträde till bland annat evenemang, festivaler och restauranger.
Marin motsatte sig lanseringen av ett coronapass ännu i våras, men ändrade senare åsikt. Hon motiverar sin nya ståndpunkt med att vaccinationstäckningen har förbättrats radikalt de senaste veckorna.
"Vi hade inte en sådan vaccinationstäckning i våras att vi skulle ha haft förutsättningar att stänga en del samhällsfunktioner för en stor del av alla finländare", säger Marin till HS.
Enligt Marin utredde regeringen redan under våren möjligheterna att införa ett coronapass.
"Frågan bereds nu som ett samarbete mellan flera ministerier. Man glömmer lätt bort i dessa coronatider att processerna inte avancerar på några veckor eller en månad", säger Marin.
ANDRA LÄSER