Från verkstaden på Ärtholmen till Presidentens slott – Antti Kuronens sambo bär Linas smycken på balen i kväll

Ylejournalisten Antti Kuronen, som rapporterat från Ukraina under året som gått, är bjuden till slottsbalen tillsammans med sambon Eva Österberg.

Lina Simons har designat de smycken som Ylejournalisten Antti Kuronens sambo ska bära på slottsbalen.
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
06.12.2022 15:00 UPPDATERAD 06.12.2022 17:08
Det ukrainska inslaget väntas bli synligt på slottsbalen i kväll. Paret Antti Kuronen och Eva Österberg är bjudna, och kommer att bära var sin ukrainsk rosett på bröstet.
Det berättar finlandssvenska Lina Simons, som fått äran att designa smyckesserien som Eva Österberg ska bära under kvällen.
Simons driver sedan några år tillbaka eget företag med verkstad på Ärtholmen i Helsingfors.
Känd är hon bland annat för att ha skapat luciasmycket 2020, Suuntos kompasshänge för Kalevala och Muminsmycket Moments i en kampanj för ett renare Östersjön.
Lina Simons använder bara återvunnet silver. Silversmyckena i serien Ilona ska hylla de ljusa korta somrarna i Finland.
– Jag vill skapa tidlösa, klassiska och vackra smycken och att Eva valde mina smycken är ett bevis för det. De är designade 2010 men är populära ännu i dag och Eva fullständigt strålar i dem, berättar Simons ivrigt.
– Vi har ju inte så mycket glamour i det här landet och det är så fint att se alla uppklädda glada människor som dessutom gjort något av betydelse för vårt land.
Naturen är min största inspirationskälla, berättar Lina Simons som donerar fyra procent av vartenda sålt smycke till John Nurminens stiftelse för skyddandet av Östersjön.
Smyckena är inspirerade av ”den vanliga” treklövern.
– Med smycket vill jag påminna om att se skönhet i varje individ eftersom vi är alla vackra på vårt eget sätt. Det är inte endast fyrklövern som ska få uppskattning!

ANDRA LÄSER