Boris Johnson avgår – men först om ett tag

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avgår – men kommer att sitta kvar ytterligare en tid. Han trotsar uppmaningar om att lämna posten omedelbart i väntan på en ny Toryledare.

Boris Johnson meddelade att han avgår både som Storbritanniens premiärminister och partiordförande för det konservativa partiet Tories. Johnson höll en pressträff utanför 10 Downing Street på torsdagseftermiddagen.
– Anledningen till att jag har kämpat så hårt de senaste dagarna för att få fortsätta att leverera på mitt mandat personligen är inte bara att jag ville, utan också att jag kände att det var mitt jobb och min plikt inför er, för att göra allt det vi utlovade 2019, säger Boris Johnson vid en pressträff utanför 10 Downing Street, efter en omvälvande dag där mängder av hans ministrar och medarbetare har hoppat av.
Han säger att det är tydligt att viljan hos de konservativa ledamöterna i parlamentet är att ha en ny ledare och premiärminister.
– Processen att välja den borde starta nu, säger han.
Flera röster inom Tories har krävt att Johnson lämnar premiärministerposten omedelbart och lämna över till sin vice premiärminister Dominic Raab. Johnson väljer i stället att ombilda sin regering med nya ministrar som ersätter de som har lämnat.
Torypartiets årsstämma hålls först i höst och kandidater till ledarposten väntas börja kliva fram omgående.

"Goda nyheter"

Beskedet om Johnsons avgång är "goda nyheter" anser oppositionspartiet Labours partiledare Keir Starmer. Han skriver på Twitter att Johnson borde ha gått "för länge sedan".
Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon anser att det är "långt ifrån optimalt" om Johnson avser att sitta kvar som premiärminister till i höst. Hon skriver på Twitter att han "hela tiden har varit en uppenbart olämplig premiärminister" och att Tories borde ha tvingat bort honom tidigare.
Utrikesminister Liz Truss reste i går till G20-möte i Indonesien, men kommer att avbryta sin resa och återvända till London. Enligt BBC väntas hon göra ett uttalande "inom kort". Truss har pekats ut som en av en handfull möjliga efterträdare.

Många har lämnat

Ett femtiotal högt uppsatta regeringsföreträdare, parlamentsledamöter och partisekreterare har under det senaste dygnet lämnat regeringskansliet.
Finansminister Nadhim Zahawi – som tillsattes av Johnson i förrgår – krävde på torsdagsförmiddagen att den brittiske premiärministern avgår.
"Det här är inte hållbart och kommer bara bli värre. För dig, för partiet och främst för landet. Du måste göra det enda rätta och avgå nu", skriver Zahawi på Twitter.
Utbildningsminister Michelle Donelan, som också tillsattes i tisdags, valde också att hoppa av redan efter ett och ett halvt dygn.
Tidigare lämnade Walesministern Simon Hart och Nordirlandministern Brandon Lewis regeringen.
Även Torypartiets vice ordförande Caroline Johnson har lämnat sin post.
Medieuppbåd vid regeringshögkvarteret 10 Downing Street i London på torsdagsförmiddagen.

"En orm"

Kritiken från tidigare lojala partikamrater har duggat tätt den senaste tiden, bland annat vid onsdagens sedvanliga utfrågning av premiärministern i parlamentets underhus. Där och då insisterade Johnson på att fortsätta.
Som ett svar på kritiken avskedade Johnson under onsdagskvällen sin tidigare bundsförvant Michael Gove, som var bostads- och kommunminister. En nära medarbetare till Johnson kallar Gove "en orm", enligt BBC.
De första att lämna regeringen var finansminister Rishi Sunak och hälso- och socialministern Sajid Javid som avgick i tisdags.
Avhoppen och Boris Johnsons beslut att nu avgå följer på den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.
Pincher-skandalen följer i sin tur på den skandal som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Johnsons parti Tories.
Johnson överlevde omröstningen som hölls i början av juni, men 148 av partiets 359 parlamentsledamöter (41 procent) som röstade saknade förtroende för honom.

Bakgrund: Partyskandalen

I slutet av november började brittiska medier rapportera uppgifter om fester på 10 Downing Street och i andra regeringsfastigheter. Först handlade det om en misstänkt julfest som Johnsons medarbetare arrangerade året innan – när stora delar av landet tvingades hålla sig undan sina nära och kära i en strikt lockdown.
Regeringen stod inledningsvis fast vid att det inte hade skett några fester alls och att alla covid-regler hade följts i alla lägen. Sedan började bild efter bild läcka från olika fester.
Vid ett tillfälle tidigare under pandemin, i maj 2020, visade det sig att fler än 100 personer hade närvarat vid en tillställning i trädgården på 10 Downing Street, där gästerna uppmanades att ta med sin egen alkohol.
Under pandemin hölls det också regelbundna "vinfredagar" på regeringskansliet, där premiärministern ofta ska ha deltagit.
I april förra året hölls avskedsfester för två av Johnsons medarbetare på regeringskansliet, bland annat på samma dag som prins Philip begravdes. Kontrasten till bilder på drottningen som tvingades sitta ensam på sin makes begravning väckte stor anstöt bland britterna. Premiärministern själv var dock inte med på dessa fester.
Polisen har utrett flera av festerna. Hittills har minst 83 personer – däribland Boris Johnson, hans fru Carrie Johnson och finansminister Rishi Sunak – bötfällts för brott mot smittskyddsreglerna.
Den oberoende tjänstemannen Sue Gray fick i uppdrag att granska det hela och gick då igenom totalt 16 olika tillställningar. I en 37 sidor lång rapport fanns till exempel bilder på premiärministern som skålade med kollegor, samt uppgifter om festdeltagare som spydde och som gungade sönder premiärministerns sons gunga i trädgården.
"Den omåttliga konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en professionell arbetsplats vid något tillfälle", skrev hon i rapporten, där hon underströk att händelserna visar brist på såväl ledarskap som omdöme.
Källa: TT

ANDRA LÄSER