Nya Åland: Mobbningskultur under många år på Ålands radio och tv

Nuvarande och tidigare medarbetare vid Ålands Radio och TV vittnar om en problematisk arbetsmiljö med bland annat mobbning.

Intervjuade i Nya Åland beskriver arbetsmiljön på Ålands Radio och TV som en mobbningskultur med klickbildning och utstötning.
Tim Johansson
29.04.2022 21:01
Tidningen Nya Åland har under en månads tid intervjuat mer än ett dussin nuvarande och tidigare medarbetare vid Ålands Radio och TV.
Enligt tidningen berättar många av de intervjuade om en rå och sexistisk jargong, en mobbningskultur med klickbildning och utstötning samt fysiska trakasserier.
Vittnesmålen får också stöd i en konsultrapport som Nya Åland kommit över.
En medarbetare har också anmält redaktionschefen vid mediebolaget till regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland. Myndigheten har ansvar för tillsynen av arbetarskyddet på Åland.
Enligt Nya Åland skriver medarbetaren i sin anmälan att chefsutövningen innehåller inslag av "nedsättande kommentarer om underlydande, inte sällan med sexuell innebörd" och att det förekommit olagliga avstängningar från arbetsplatsen och "känsloladdad och upprörd" kommunikation.
Enligt Nya Åland har påståendena stöd av flera andra personer som tidningen intervjuat.
Ålands Radio och TV är ett aktiebolag som ägs av landskapet Åland. Det har ansvar för distributionen av public service-radio och public service-tv på Åland, samt för produktionen av kanalen Ålands Radio.
Artikeln publicerades i Nya Ålands tidning.

ANDRA LÄSER