Fjärde raka för Ässät då HIFK lades på rygg

Sista matchen inför publik på en stund. Urladdning? Ja, men inte av HIFK utan av gästande Ässät som vann i Ishallen. Gästerna segrade med 3-2.

Michael Garteig och HIFK tvingades ge sig mot formstarka Ässät.
Ässät har fått en nytändning under nygamla tränaren Karri Kivi och Björneborgslaget kom till Nordenskiöldsgatan med tre raka trepoängare i bagaget.
HIFK hade vunnit sex av lagets sju senaste matcher, tagit över i tabelltoppen och var på hemmaplan och inför hemmapubliken klar favorit.
Det här var sista hemmamatchen med publik, åtminstone för några veckor framöver. Förhoppningen är att restriktionerna som förbjuder publik på stora inomhusevenemang kan hävas om några veckor. Då är det möjligt att HIFK kan ta in publik mot Tappara 22 januari men frågetecknen kring omikronvarianten av coronaviruset är fortfarande så pass många att osvuret är bäst.
Mot Ässät var publiksiffran knappt 5 500 åskådare.
HIFK fick en smakstart på matchen då ettriga, snabba och alltid farliga Jere Innala slog till i den andra minuten.
Men Ässät lät sig inte lamslås och halvvägs in på första perioden kvitterade Alexander Ruuttu och första perioden var spelmässigt jämn.
I andra perioden tog Ässät över, vann skotten på mål med 19-6, men Michael Garteig var utmärkt mellan hemmalagets stolpar.
I tredje perioden jämnades spelet ut men det var Ässät som hade skärpan.
Mål av Albin Eriksson och Valtteri Pihlajamäki inom loppet av 41 sekunder räckte för att HIFK skulle vara ett slaget lag.
En reducering av Innala med två sekunder kvar var en klen tröst för hemmalaget och fansen.
HIFK möter Sport borta på torsdag.

ANDRA LÄSER