Alibaba investerar stort i finländska MariaDB

Företaget bakom databashanteraren MariaDB tar in 23 miljoner euro i en investeringsrunda som leds av den kinesiska näthandelsjätten Alibaba Group. Avtalet innebär att Alibaba och MariaDB tillsammans utvecklar lösningar för molntjänster.

Kenneth Paqvalén och Michael "Monty" Widenius på MariaDB.
01.11.2017 15:59 UPPDATERAD 03.11.2017 11:40
MariaDB är databasmjukvara som i huvudsak utvecklats av Michael ”Monty” Widenius. Företaget bakom databasen, MariaDB Corporation med huvudkontor i Otnäs, fick tidigare i år en investering från Europeiska investeringsbanken på 25 miljoner euro, vilket betyder att bolaget i år tar in 48 miljoner euro i nytt kapital. I den produkt- kategori MariaDB verkar, det vill säga företagsmjukvara inom business-to-business-segmentet, är summan den största någonsin i Norden.
I den nu aktuella investeringsrundan deltar förutom Alibaba också bland andra Intel Capital, California Technology Ventures och finländska Open Ocean Capital med starka kopplingar till Maria DB.
Kenneth Paqvalén, ekonomichef på MariaDB, säger att investeringen betyder att bolaget kan snabba på tillväxten.
– Den gör det möjligt att utveckla nya lösningar och tillämpningar för molnet, samt lägga till nya egenskaper till databasen, säger Paqvalén.

Utvecklar tillsammans

Förutom pengarna kommer Alibaba att samarbeta med MariaDB kring utveckling av olika molntjänstlösingar. Alibaba är mest känt för sin näthandel, men har också stor molntjänstverksamhet som en stor mängd andra företag hyr in sig i.
Att Alibaba är intresserat av MariaDB beror på att den kinesiska it-jätten själv tänker använda MariaDB för att producera sina molntjänster. Samarbetet ger MariaDB möjlighet att kraftigt utöka sin användarskara.
– Redan nu har databasen över 10 miljoner användare, men de kommer att bli mycket fler, säger Patrik Backman, medgrundare till Maria-DB och partner på Open Ocean.
Att ett av världens ledande molntjänstbolag gör en sådan här investering och dessutom samarbetar med MariaDB kring utveckling, är enligt Backman ett stort erkännande för MariaDB och ger samtidigt bolaget ökad trovärdighet inför marknadens övriga aktörer.

Stora användare

MariaDB, grundat 2009, har sitt ursprung i databasen MySQL som Michael Widenius också utvecklat. 2008 såldes MySQL till amerikanska Sun Microsystems, som i sin tur köptes upp av it-jätten Oracle. Men Widenius var besviken på Oracles sätt att förvalta hans livsverk, vilket är orsaken till att han startade MariaDB.
För en vanlig datoranvändare är MySQL och Maria DB ingenting som syns, men tekniken används av en stor del av världens webbplatser. Google, Facebook, Linked In och Twitter hör till användarna.
Alibaba, som i går presenterade sitt delårsresultat, redovisade en vinst som mer än fördubblats från motsvarande period i fjol. Resultatet var också betydligt högre än analytikerna förväntade sig. Alibaba höjer dessutom sin tillväxtprognos för kommande räkenskapsår och räknar med att intäkterna ökar 49–53 procent. Näthandeln står för den största delen av bolagets försäljning.
Läs mer: Finlandssvensk databasteknik erövrar världen

ANDRA LÄSER