Trump: Jag vill bli president igen

USA:s före detta president Donald Trump säger att han ställer upp i nästa presidentval. – Är ni redo? Det är jag med, säger Trump till sina jublande anhängare i Florida.

Expresidenten Donald Trump talade till sina anhängare vid egendomen Mar-a-Lago i Florida.
16.11.2022 06:57 UPPDATERAD 16.11.2022 07:00
– För att göra USA stort och strålande igen tillkännager jag i kväll min kandidatur till presidentposten, säger Donald Trump.
Amerikanska medier rapporterade strax före Trumps tal vid egendomen Mar-a-Lago i Florida att USA:s valmyndighet hade mottagit dokument där Trump anmäls som kandidat till nästa presidentval.
– När jag lämnade presidentposten var USA redo för en guldålder. Vårt land stod på toppen vad gäller makt, välstånd och prestige, inledde Donald Trump sitt tal.

Var ett blomstrande land

Innan beskedet om att han ställer upp i nästa val kom, beskrev han ett USA på ruinens brant.
– Vi var ett stark och blomstrande land. Nu är vi ett land på tillbakagång, säger Trump och nämner bland annat inflation och stigande bränslepriser.
Trump sade också att kriget i Ukraina aldrig hade brutit ut om han hade fått fortsätta vara president, och han påstår att även många i Demokraterna tycker så. Vidare pratade han om invandringen i USA som en invasion och passade även på att ge kängor till efterträdaren på presidentposten, Joe Biden.
– Nu har vi en president som somnar under stora internationella möten. Han leder oss till randen av ett kärnvapenkrig.
– Jag ska se till att Joe Biden inte får fyra år till. Vårt land skulle inte klara av det.

Fakta | Donald Trump

Donald Trump, 76 år gammal, var USA:s 45:e president mellan 2017 och 2021. Den frispråkige republikanen vann presidentvalet 2016 med vallöftet att "göra Amerika stort igen", men misslyckades med att bli omvald i november 2020.
Trump var den första presidenten som inte hade tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär. I stället har han ägnat sitt liv åt affärer.
Född i Queens i New York har han en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Trump har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.
Donald Trump är far till fem barn och gift för tredje gången. Hans nuvarande hustru är slovensk-amerikanska Melania Trump.
Källa: TT

Ska kämpa

Trump ställer upp trots kritik och motstånd – även inom det egna partiet Republikanerna.
Mellanårsvalet blev i flera fall ett bakslag för de kandidater som Trump stöttat. Han är också en av huvudpersonerna i kongressutfrågningarna om stormningen av Kapitolium i januari förra året. Från scenen i Mar-a-Lago låter det dock som att mellanårsvalen var en framgångssaga för Trump och hans allierade.
– Från och med nu till och med valdagen 2024 kommer jag att kämpa som ingen annan har kämpat förut. Vi kommer att besegra radikalvänstern som vill förstöra vårt land inifrån.

ANDRA LÄSER