Legendaren tar över Finlands landslag – "ser det som en fantastisk chans"

Världens mest framgångsrike manlige orienterare Thierry Gueorgiou blir ny chefstränare för Finlands landslag.

Thierry Gueorgiou tävlade länge för Joensuuföreningen Kalevan Rasti.
08.09.2021 16:47 UPPDATERAD 08.09.2021 17:02
Thierry Gueorgiou tar över efter Fredric Portin som chefstränare för landslaget. Fransmannens kontrakt sträcker sig till slutet av 2025.
Gueorgiou har bland annat vunnit fjorton VM-guld under sin karriär. Han är den mest framgångsrike manlige orienteraren. Han är också mer än välbekant i Finlands orienteringskretsar: i Kalevan Rastis färger har han vunnit Jukolakavlen fem gånger och Tiomila fyra gånger. Efter sin egen aktiva elitkarriär har han fungert som assisterande tränare för Sveriges landslag 2017-2021.
– Jag har fått mycket av den finländska orienteringen under min karriär och jag ser det här som en fantastisk chans att ge tillbaka en del av min kunskap. Jag har lärt mig mycket om träning under de senaste fyra åren i Sverige och den nya omgivningen ger stora möjligheter, säger Gueorgiou.
– Jag vill hjälpa orienterarna att utveckla sig och ta in på avståndet till de bästa i världen. Det är en utmanande uppgift, men inte omöjligt. Min träningsfilosofi går ut på att skapa en miljö, där det blir en vana att lyckas, och där idrottarna vill vara med till hundra procent.
Nästa år ordnas VM i orientering i Storbritannien. År 2025 hägrar hemma-VM i Kuopio.
– Vi vill vara bäst i världen i Kuopio 2025 och under Thierrys ledning har vi alla förutsättningar att nå toppen, säger Orienteringsförbundets vd Mika Ilomäki.

ANDRA LÄSER