Konståkningslegendaren får tävling uppkallad efter sig – Marie Lundmark Trophy avgörs i Åbo

Då Finland för första gången får arrangera en Challenger-tävling i synkroniserad konståkning bär den namnet på en av grenens största namn i Finland.

Marie Lundmark under prisceremonin i OS i Pyeongchang 2018.
Finland har för första gången fått rätt att arrangera en tävling i synkroniserad konståkning på Challenger-nivå. Tävlingen som enligt planerna ska arrangeras i Åbo 14–17 januari 2021 får sitt namn av grenlegendaren Marie Lundmark.
Genom att ge namnet Marie Lundmark Trophy åt tävlingen vill det finländska konståkningsförbundet hedra och visa sin uppskattning för det målmedvetna och långsiktiga arbete Lundmark gjort för konståkningen i Finland.
"Marie Lundmarks insatser för både den finländska och den internationella utvecklingen av grenen är obestridliga. Vi ville inte låta bli att använda det här unika tillfället att namnge den här förhoppningsvis mångåriga tävlingen efter henne", säger det finländska konståkningsförbundets ordförande Laura Raitio i ett pressmeddelande.
Lundmark föddes i Tjeckoslovakien 1944 och tävlade i individuell konståkning och isdans. 1968 flyttade hon till Finland där hon jobbade som tränare, domare och senare överdomare inom konståkningen. Lundmark har fungerat som ordförande för Finlands konståkningsförbund vid två tillfällen och hon har också varit styrelsemedlem i Finlands olympiska kommitté 1996–2004.
Lundmark valdes in i den första tekniska kommittén för synkroniserad konståkning i det internationella konståkningsförbundet ISU. Hon sitter i ISU:s styrelse sedan 2002 och hon är också styrelsemedlem i Finlands konståkningsförbund.
År 2016 utsågs hon till Ambassadör för finländsk idrott under Idrottsgalan. Hon har också tilldelats Undervisnings- och kulturministeriets Pro Urheilu-medalj.
ANDRA LÄSER