Timotjuks resa från nationalhjälte till landsförrädare

Vilken sida av historien vill du stå på? Vems parti tar du? Den forna ukrainska landslagsstjärnan Anatoliy Timotjuk har för länge sedan valt sida. Och det är inte hemlandet Ukrainas.

Anatoliy Timotjuk gjorde en lång och fin karriär som spelare.
Jonas von Wendt
04.05.2022 10:30 UPPDATERAD 04.05.2022 15:10
Anatoliy Timotjuk, 40, är Ukrainas mesta landslagsman genom alla tider. Eller rättare sagt var. Det ukrainska fotbollsförbundet har ogiltigförklarat alls hans bedrifter som ukrainsk landslagsspelare.
Orsaken? Att han då Ryssland inledde sin invasion mot Ukraina blev kvar på sin post som assisterande tränare för S:t Petersburgsklubben Zenit i den ryska ligan. En klubb som har sina tentakler väldigt djupt nere i det korrupta ryska samhällets djupa fickor.
Timotjuk har vägrat ta ställning mot eller över huvud taget uttala sig om Rysslands aktioner mot grannlandet. West Hams Andriy Jarmolenko ringde förra månaden upp Timotjuk och undrade vad denne höll på med.
Enligt Jarmolenko avslutades samtalet med att båda bad varandra dra åt helvete.
Timotjuk åtnjöt före kriget kultstatus i Ukraina. Nu är det ytterst tveksamt om han någonsin kan återvända till fädernelandet där det ukrainska fotbollsförbundet stängt av honom från allt på livstid.
Timotjuk gjorde en oerhört fin karriär i Sjachtar Donetsk, Bayern München och just Zenit där han efter spelarkarriären verkat som assisterande coach.
Det som verkligen fick bägaren att rinna över för det krigshärjade ukrainska folket var Timotjuks handlingar i helgen då Zenit säkrade det ryska ligaguldet.
Timotjuk firade med spelarna och fansen och formade hjärtsymboler riktade mot läktarna med sina händer.
Zenit, med ryska energijätten Gazprom som huvudsponsor, kan betala löner som inte har något med marknadsekonomi att göra. Där ishockeyligan KHL nästan uteslutande finansieras med blodstänkta oligarkpengar är den ryska fotbollsligan aningen mer självgående. Men utan massiva tillskott av ekonomiska medel från oligark- eller statsägda företag skulle inte heller den ryska fotbollsligan gå runt.
Timotjuks lön som assisterande coach i Zenit uppges ligga någonstans kring tre miljoner euro per år. Och det är främsta orsaken till att han håller tyst om anfallet mot Ukraina. Att han sedan för evigt gjort sig själv till persona non grata i hemlandet tycks inte bekomma honom.

Anatoliy Timotjuks klubbar

Sjachtar Donetsk: 291 matcher/31 mål
Bayern München: 132/6
Zenit: 150/18
Kairat Almaty: 44/1
Volyn Lutsk: 10/1
Landslaget: 144/4

ANDRA LÄSER