Skolor och daghem förbereder sig på att stänga – Drumsöföräldrar kallar in mormor och farfar

Helsingfors stad har beslutat att finska och svenska skolor håller stängt under en eventuell lärarstrejk efter påsk. Föräldrar till småbarn får vänta på besked om vilka daghem som stängs om strejken blir av.

Dan Marklund med sonen Dylan, 2 år
Lärarnas fackförbund OAJ har varslat om strejk för den 19-25 april i huvudstadsregionen om inget avtal nåtts före det.
Både den finska och svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslöt att skolorna i Helsingfors hålls stängda ifall av strejk. Beslutet fattades på ett extrainkallat sektionsmöte i dag onsdag.
HBL frågade föräldrar hur de har förberett sig på en eventuell strejk på Drumsö daghem, där det går 100 finskspråkiga och 70 svenskspråkiga barn.
Juha med dottern Ronja

Juha med dottern Ronja

– Min fru är hemma med vårt yngsta barn, så det går enkelt för oss att ordna barnvården på det sättet. Jag ger allt stöd till lärarna inom småbarnspedagogiken. De har rätt att få ordentlig ersättning och anställningsförhållandena i skick.
Johan Ingberg med födelsedagsbarnet Felix, 2 år

Johan Ingberg med födelsedagsbarnet Felix, 2 år

– Vi har förstås kollat med personalen hur det ser ut. Vi är två arbetande föräldrar, så vi får se hur det går. Blir det strejk så har vi mormor som kan hjälpa, sen får någon av föräldrarna vara hemma. Så mycket annat kan vi inte göra. Vi har ännu inte en hundra procent klar bild av hur strejken kommer att påverka oss.
– Vi jobbar heltid men vi kan ta lite ledigt eller arbeta hemifrån. Om man är hemma på dagen så får man jobba på kvällen i stället. På ett eller annat sätt fixar man väl det.

Vad tänker du om lärarnas strejkvarsel?

– Jag har svårt att uttala mig. Men alla har rätt att strejka. Jag har inte koll på deras lönenivå, så svårt att säga något mer.
Enligt Johan Ingberg har sonen Felix, som fyller två år samma dag som HBL träffar honom, trivts på Drumsö daghem väldigt bra och barnskötarna Lotta och Nicke är "det bästa som finns".
Terhi Halsvaha, barn 4 år

Terhi Halsvaha, barn 4 år

– Nej, tyvärr har jag inte förberett mig för det är ännu oklart hur strejken kommer att påverka daghemmet. Är det faktiskt så att hela dagiset är stängt hela veckan? Den informationen har jag inte fått. Jag har bara fått information om att det kanske kommer att vara en strejk som påverkar småbarnspedagogiken.

Om det blir strejk, hur löser du det då?

– Vi har tyvärr inte möjlighet att vara helt och hållet lediga, så jag har säkert barnet hemma med mig och försöker jobba en del av dagarna. Sen använder jag mina extra timmar i så stor utsträckning som möjligt. Min man och jag får dela på arbetsdagarna.
– Det är bra att man för diskussionen om lärarnas lön och arbetsvillkor. Vården av barnet under de dagar som strejken pågår löser sig på något sätt.
Erika Forsell med sonen Maximilian och dottern Melissa, 6 månader

Erika Forsell med sonen Maximilian och dottern Melissa, 6 månader

– Vi har lagt märke till att här är väldigt lite personal och den byts ofta ut. När Maximilian började här i januari var det nya personer i hans grupp varje vecka den första månaden. Det visar att människor inte vill komma och jobba här, något måste göras. Därför tycker jag att det är bra att de strejkar, men samtidigt så är det jättetråkigt för oss föräldrar. Många har haft två tunga år under coronapandemin. Vi hoppas att det leder till resultat.
– Vi har en bra situation på det sättet att jag är hemma med vår yngre, så jag kan ha Maximilian hemma. Men sen kräver det ändå mycket, för de är två små barn i olika ålder som har olika behov, så visst är det tungt för en som förälder. Min sambo kommer också att jobba mindre och vara hemma och hjälpa och sen träffar vi kompisar, som barnen kan leka med.
– Vi har varit jättenöjda med den personal som finns här. Maximilian stortrivs här och har gjort det från första början, även om han är blyg och känslig. Men personalen byttes så mycket i början av året så det har varit lite tråkigt för honom och för oss.
– Jag har inte sådana kunskaper att jag skulle kunna lära honom det han lär sig på dagis. Maximilian har lärt sig att äta själv, han har blivit duktigare på att klä på sig och han leker mer självständigt när vi är ute. Och så är förstås den sociala biten också viktig.
Dan Marklund med sonen Dylan, 2 år

Dan Marklund med sonen Dylan, 2 år

– Vi har meddelat att om det blir strejk, så behöver Dylan inte komma hit. Allt löser sig. Vi vill ge vårt stöd till strejken, det är jätteviktigt. Visst borde lönenivån bland sjukskötare och lärare vara högre. Livet går inte runt utan dem, så jag tycker det är jätteviktigt att de får den lön som de behöver. Det är dyrt att bo här i Finland. Min fru jobbar som sjukskötare, så vi är medvetna om strejkläget.
– Vi har varit väldigt nöjda med daghemmet, det känns som att det är trygg och bra stämning här.
Sonen Dylan vill även att hunden på andra sidan gatan noteras.
Herman Viitala, barn 2,5 år

Herman Viitala, barn 2,5 år

– Vi har bett om hjälp av våra föräldrar och så får vi dela upp dagarna oss föräldrar emellan. Om strejk är det sista sättet att få bättre arbetsvillkor och bättre lön till dem som tar hand om våra barn, så då måste det ske. De här människorna behöver vårt stöd. Personalen här är trevlig och motiverad, tyvärr ser man ibland att de blir utmattade och trötta. De är guld värda, de tar ju hand om våra små varje dag. Många av dem har en högskoleutbildning och förtjänar lön enligt det ansvar de bär.
ANDRA LÄSER