Terroristflagga upphängd på gångbro i Helsingfors

Det är oklart vem som hängde upp en IS-flagga på en bro över Ring I på lördagen, men polisen utreder fallet.

Polisen åkte till Ring I för att plocka ned en IS-flagga på lördagen.
11.09.2021 16:33 UPPDATERAD 11.09.2021 21:15
Vid 11.30 på lördagen fick polisen flera samtal om att terrorrörelsen Islamiska statens (IS) flagga hade hängts upp på en gångbro över Ring I vid Stensböle.
Flaggan är svart och på den står inledningen på muslimernas trosbekännelse med vit text och profeten Muhammeds sigill.
Här bär en IS-krigare jihadiströrelsens flagga på ett slagfält i Irak. Den som polisen plockade ned på Ring I var identisk. Arkivbild.
En knapp timme senare hade polisen tagit flaggan i beslag, säger kommissarie Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen, och tillägger att det kan bli aktuellt att reda ut vem som hängde flaggan på bron och varför.

Är det brottsligt att hänga en terrororganisations flagga på allmän plats i Finland?

– Det finns ingen sådan lagstiftning utan det är öppet för tolkning. Tingsrätten beslöt nyligen att fria i ett fall som handlade om hakkors, men vi får avvakta och se om fallet går till hovrätten. Frågan är vad symbolen betyder för var och en.

Så varför åkte ni ut om inget misstänkt brott har skett?

– Vad som helst kan inte hänga på allmän plats, en gångbro i det här fallet. Vi tar bort reklamer och allt möjligt annat som staden inte gett lov till. Men vi måste tänka på vilken känsla den ger människor i allmänhet. Sådant som väcker mycket negativa känslor vill vi inte se på våra gator, säger Patrik Karlsson.
– Men nu har vi registrerat fallet och är medvetna om vad som hänt. Vad vi exakt gör får vi se senare.
Karlsson antar att Skyddspolisen fått en anmälan om flaggan, men någon kommunikation har de båda polismyndigheterna ännu inte haft.
Iltasanomat var först med nyheten.

ANDRA LÄSER