Ännu en nationstopp missar EM

Dagen efter att Friidrottsförbundet kompletterat sin EM-trupp trillade ett stort namn bort. Sjukampstjärnan Maria Huntingtons avslutar sin säsong efter att hon drabbats av sviter efter covid-19.

Trefaldiga finska mästaren Maria Huntingtons säsong är över.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
28.07.2022 13:35
Sjukamparen Maria Huntingtons otursdrabbade säsong är över. 25-åringen lider av svåra sviter efter covid-19 och sätter punkt för säsongen. EM-klara Huntington avslutar sommaren 2022 med en avbruten sjukamp och två missade mästerskap som saldo.
"Sviterna efter coronan var så ilskna att vi diskuterade med läkaren och konstaterade att det är bättre att avsluta säsongen nu och sköta sig frisk", berättar Huntington i Friidrottsförbundets pressmeddelande.
Den trefaldiga finska mästaren Huntington hör till säsongens mest otursamma finländska friidrottare. I maj skadade hon sin axel och sitt nyckelben då hon föll omkull under en uppvärmning inför det inledande häckloppet i en sjukamp. Rehabiliteringen var tuff och trots tappra försök lyckades hon inte genomföra sjukampen under midsommarhelgens VM-rankningstävlingar i Uleåborg.
På grund av skadorna missade hon VM, på grund av coronan blir det heller inget EM.
"Det har varit en ganska tung tävlingssäsong", säger Huntington som var i god form under inomhussäsongen – bland annat rekordsnabb på 60 meter häck och i rekordform också i femkamp.

Neziri och Korte borta – Pulli osäker

Huntington blir det tredje stora finländska friidrottsnamnet som tvingats avsluta supersäsongen 2022 på grund av skade- eller hälsoproblem. Sedan tidigare har även häcklöparna Annimari Korte och Nooralotta Neziri meddelat att de gjort sitt för sommaren. Korte drabbades av corona två gånger och kroppen kom aldrig i gång efter det, medan Neziri pinats av hälproblem.
Mängden av bortfall bland finländska profiler som missar EM riskerar växa. Längdhopparen Kristian Pullis medverkan är också i farozonen. Bronsmedaljören från inomhus-EM 2021 står åtminstone över Kalevaspelen nästa vecka på grund av muskelproblem i bukväggen, enligt Ilta-Sanomat.

Finlands EM-trupp

Så här ser Finlands trupp ut för tillfället:
Herrar:
100 m: Samuli Samuelsson
3 000 mh: Topi Raitanen
110 m mh: Elmo Lakka
Spjut: Lassi Etelätalo, Oliver Helander
Maraton: Arttu Vattulainen
35 km gång: Aleksi Ojala, Veli-Matti ”Aku” Partanen
Damer:
800 m: Sara Kuivisto
1 500 m: Sara Kuivisto
100 mh: Reetta Hurske
400 mh: Viivi Lehikoinen
Stav: Wilma Murto
Tresteg: Kristiina Mäkelä, Senni Salminen
Diskus: Salla Sipponen
Slägga: Silja Kosonen, Krista Tervo
Maraton: Alisa Vainio
Sjukamp: Saga Vanninen
Friidrottsförbundet fyller på EM-truppen i början av nästa vecka och eventuellt ännu efter Kalevaspelen (4-7 augusti). EM i friidrott ordnas i München den 15-21 augusti.

ANDRA LÄSER