Över 700 döda jordskalvet i Haiti – desperat jakt på överlevande i rasmassorna

Haitier söker förtvivlat genom rasmassorna i hopp om att hitta nära och kära vid liv. Den förödande jordbävningen har hittills krävt över över 700 människoliv.

Människor söker efter överlevande i Les Cayes efter skalvet i Haiti.
15.08.2021 08:11 UPPDATERAD 15.08.2021 19:35
Regeringen skrev på söndagen upp dödssiffran efter det svåra jordskalvet i södra Haiti. Den senaste dödssiffran visar att 724 personer omkommit i jordbävningen, men siffran lär bli högre.
Rapporter och vittnesmål om det svåra skalvet med magnituden 7,2 på lördagen visar på den fasansfulla omfattningen av katastrofen i ett land som redan tidigare drabbats svårt.
När marken började skaka under Lydie Jean-Baptistes fötter och hennes grannar flydde för sina liv kom de hemska minnena tillbaka. Precis som för många andra haitier innebar lördagens kraftiga skalv ett nytt trauma som allt för väl påminde om jordbävningen som förstörde hennes hem i utkanterna av Port-au-Prince i januari 2010.
– Jag såg grannarna springa och springa, berättar 62-åringen för nyhetsbyrån Reuters.
– Jag frågade vad som stod på. De svarade "jordbävning" och jag rusade till dörren. Plötsligt kom bilderna från 12 januari tillbaka och jag kände mig väldigt, väldigt rädd.

Hundratals döda

Skalvet har orsakat fullständiga eller omfattande skador på kyrkor, hotell, sjukhus och bostäder. Värst drabbades sydvästra Haiti, i synnerhet området kring staden Les Cayes.
Minst 1 800 personer har skadats och många saknas. På vissa platser nära jordbävningens centrum har kommunikationerna brutits.
Räddningsarbetare kämpar mot klockan för att hitta överlevande – och under natten till söndagen har många civilpersoner frenetiskt sökt igenom rasmassorna i hopp om att hitta sina anhöriga.
– Många hem har förstörts, människor är döda och vissa är på sjukhus, säger 21-åriga Christella Saint Hilaire, som bor nära skalvets epicentrum, till nyhetsbyrån AFP.

"Fruktansvärd förödelse"

Hjälporganisationen Rädda Barnen är orolig över hur skalvet kommer att slå mot barn och familjer, eftersom många redan lider av fattigdom, hunger och våld.
"Personal i regionen ser fruktansvärd förödelse – dussintals kollapsade hus, stora antal skadade människor och döda. Även om det kommer att ta dagar att utvärdera den totala omfattningen av skadorna, så är det tydligt att det är ett massivt humanitärt nödläge", skriver organisationens landchef Leila Bourahla i ett uttalande.
Röda Korset har börjat arbetet med att skicka nödutrustning från lager i grannlandet Dominikanska republiken.
Premiärminister Ariel Henry har utropat nödläge i en månad och har bett haitierna att "visa solidaritet" och inte gripas av panik.
Haiti har fortfarande inte helt hämtat sig från jordbävningen 2010, då fler än 100 000 – enligt vissa uppskattningar så många som 300 000 – människor omkom. Landet har stora problem med fattigdom och brottslighet och är dessutom i politisk kris sedan president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli.
Skalvet inträffade dessutom när ovädret Grace är på väg mot området, vilket kan komplicera sök- och räddningsarbetet.
Dödssiffran uppdaterad 15.8 klockan 19.30.

ANDRA LÄSER