Musikvärlden sörjer Jeff Becks bortgång

Den legendariske gitarristen Jeff Beck har avlidit 78 år gammal. Han räknas till en av gitarrgudarna som slog igenom på 60-talet i sällskap med Eric Clapton, Jimmy Page och Jimi Hendrix.

Gitarrvirtuousen Jeff Beck har gått bort. Arkivbild.
12.01.2023 11:11 UPPDATERAD 12.01.2023 11:54
Jeff Beck dog på tisdagen av bakteriell hjärnhinneinflammation, uppger hans representanter. Var det skedde är oklart.
Som medlem i den klassiska brittiska rockgruppen The Yardbirds skapade han sig ett namn som virtuos och kom med tiden att betraktas som ”gitarristernas gitarrist”.
Hans spelstil var särpräglad med flitigt bruk av tremoloarm och övertoner på instrumentet som är så starkt kopplat till honom – en Fender Stratocaster.

Tog över efter Clapton

1965 tog han över efter Eric Clapton i The Yardbirds. Året därpå spelade han ihop med Jimmy Page i bandet, men lämnade samma år.
”Den sexsträngade krigaren är inte längre här för att vi ska beundra trollformeln han kunde lirka runt våra dödliga känslor”, skriver Jimmy Page på Instagram.
”Jeff kunde kanalisera musik från det eteriska. Hans teknik unik, hans fantasi uppenbarligen obegränsad”, fortsätter Led Zeppelin-gitarristen.
Under Jeff Becks tid släppte The Yardbirds singlar som ”Heart Full of Soul”, ”I’m a Man” och ”Shapes of Things”.
Under sin långa solokarriär rörde sig Jeff Beck fritt mellan hård rock, jazz, funkig blues och rock 'n’ roll. Hans inflytande går inte att överskatta.
Han vann åtta Grammy och valdes två gånger in i Rock and Roll Hall of Fame, för The Yardbirds 1992 och som soloartist 2009.
Tidningen Rolling Stone har rankat honom som den femte bästa gitarristen genom tiderna.

Spelade med Depp

Flera av Jeff Becks kolleger i musikvärlden har uttryckt sorg över hans död:
”Jeff var en sådan trevlig person och en enastående, ikonisk, genial gitarrspelare. Det kommer aldrig att finnas en annan Jeff Beck”, skriver Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi på Twitter.
”Med Jeff Becks död har vi förlorat en underbar man och en av de bästa gitarrspelarna i världen. Vi kommer alla att sakna honom så mycket”, twittrar Mick Jagger.
”Jag blev så ledsen när jag hörde om Jeff Becks bortgång. Jeff var en genial gitarrist och jag och mitt band fick se det på nära håll när vi turnerade med honom 2013. En av höjdpunkterna vi gjorde var ’Danny Boy’ – vi älskade båda den låten”, skriver Brian Wilson i Beach Boys.
I somras spelade Jeff Beck tillsammans med Johnny Depp i Kajsaniemiparken i Helsingfors.
Geoffrey Arnold Beck föddes i Surrey i England. Som så många andra sedermera kända brittiska musiker gick han i konstskola i början på 60-talet.
Jeff Beck efterlämnar hustrun Sandra Cash.

ANDRA LÄSER