Ledare: Orpo, upprepa inte Kristerssons misstag

Samlingspartiet och Petteri Orpo har nycklarna till följande regering i sin hand. Men vem tar han med sig in i statsrådsborgen? Han borde åtminstone ta lärdom av hur det gick i Sverige och inte göra samma misstag.

Svåra regeringsförhandlingar väntar. Två av de tre stora måste kunna komma överens.
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
02.04.2023 10:00 UPPDATERAD 03.04.2023 08:18
Riksdagsvalet blev helt planenligt den thriller som allting tydde på före valet. Vi är tveklöst igen i en situation där Finland har tre stora partier och de är dessutom i praktiken nästan lika stora. Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna gick alla framåt och distanserar nu klart det fjärde största partiet Centern, som under många decennier var ett av de tre stora. Det gamla maktpartiet gjorde som väntat sitt sämsta val någonsin, men undvek i alla fall så katastrofala siffror som opinionsmätningarna ännu för en tid sedan visade..
Den andra stora förloraren blev De Gröna som gjorde sitt sämsta val på 2000-talet. En brakförlust för ett miljöparti då klimatkrisen söker lösningar är inget bra betyg för De Gröna och partiordförande Maria Ohisalo.
Petteri Orpo och hans Samlingsparti har lett opinionsmätningarna oavbrutet i två år och en kommande statsministerportfölj har känts säker och bekväm i hans hand. Allting talade ännu för några månader sedan för en ohotad och klar seger för Samlingspartiet.

ANDRA LÄSER