Niinistö i Norge: ”Finns elaka överraskningar” – Gahr Støre kallar raketanfallen i Ukraina för terrorattacker

Finlands president Sauli Niinistö och Norges statsminister Jonas Gahr Støre fördömer raketattackerna i Ukraina. Støre kallar dem för ”terrorattacker på civila i städerna”. De möttes i Oslo på måndagen.

President Sauli Niinistö är på besök i Oslo på måndagen och träffade statsminister Jonas Gahr Støre. Niinistö höll en föreläsning på utrikespolitiska institutet i Norge.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
10.10.2022 12:52 UPPDATERAD 10.10.2022 17:00
– Vilken skillnad ett decennium gör, inledde president Sauli Niinistö under sitt besök hos norska utrikespolitiska institutet på måndagen, och hänvisade till förra gången han höll en föreläsning där.
– Den här morgonen understryker det, med urskiljningslösa attacker mot Kiev och andra städer i Ukraina. Finland och Norge som delar gräns med Ryssland har särskilt starka känslor mot detta, sade Niinistö.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre talade om terror: ”Den skräck vi nu ser i Ukraina skulle jag kalla för terroristattacker mot civila i städerna”.
Finland fördömer attackerna. Utrikesminister Pekka Haavisto sade på måndagen på Twitter att det handlar om krigsbrott.
”Att urskiljningslöst attackera civila är ett krigsbrott”, säger Haavisto och kräver att Ryssland lämnar Ukraina. 

Niinistö: Inte ett ”nordiskt block” i Nato

Både Sauli Niinistö och Jonas Gahr Støre talade i Oslo om vikten av säkerhet kring all infrastruktur. Gahr Støre säger att säkerheten i Norge var hög redan före sabotaget av Nord Stream och Nord Stream II, men att säkerheten nu trappas upp ännu mer.
– Vi har blivit påminda om att skydda vår infrastruktur, och om den myriad av möjligheter till hur kriget kan eskalera både horisontellt och vertikalt med oanade konsekvenser, säger Niinistö.
– Det finns elaka överraskningar vi måste förbereda oss på, säger Niinistö och tillägger att vad Ryssland än hittar på måste svaret vara enighet.
Det militära samarbetet mellan Finland och Norge har blivit tätare redan under flera år innan Finland och Sverige ansökte om Natomedlemskap, men både presidenten och statsministern ser att medlemskapet kommer att intensifiera samordningen i norr ännu mer än tidigare.
Också ledande forskare Matti Pesu vid Utrikespolitiska institutet poängterar inför Niinistös besök hur nära Norge ligger som jämförbart land inom Nato, som nordiskt land med gräns mot Ryssland.
Pesu understryker i en tråd på Twitter att samarbetet intensifierats redan från 2019, innan Finland och Sverige ansökt om Natomedlemskap. ”Ländernas norra delar bildar ett gemensamt strategiskt utrymme, vars försvar är livsviktigt för länderna”, skriver Pesu.
Sauli Niinistö säger att betydelsen av samarbetet kommer att växa ytterligare,  men utan att bygga något nordiskt block.
Sauli Niinistö säger att betydelsen av samarbetet kommer att växa ytterligare.
Inom Nato kommer Finland att delta i den samordnade försvarsplaneringen.
Han balanserar ändå orden noggrant och säger att Finland inte bygger något nordiskt block.
– När hela den nordiska familjen är i Nato tror jag på mycket samarbete inom alliansen. Ofta är våra intressen och tankesätt lika. Men låt mig understryka – Finland är inte ute efter att skapa ett nordiskt block. Vi kommer att se på Östersjöregionen som helhet, och på alliansen som helhet, säger han.

Erinrar sig samtalen med Putin

Under seminariet vid Nupi, det norska utrikespolitiska institutet, kommer Sauli Niinistös tidigare täta samtal med Rysslands president Vladimir Putin på tal. Niinistö själv understryker att samtalen han fört sedan förra hösten varit mycket breda, med också täta kontakter till Vita huset och europeiska ledare inräknade.
Han erinrar sig samtalen till Putin i år, då de samtalat i december, januari, mars och maj.
– Jag talade med honom i telefon då kriget börjat, och han gav sin berättelse om Donbass, och hur illa den ryska befolkningen behandlas där. Jag frågade då om det faktum att Kiev och Charkiv bombades, fastän de inte har något med Donbass att göra. Han gav inget bra svar på det. Men jag tror han vid det tillfället tänkte sig att allt skulle vara över snabbt, säger Niinistö.
– I det senaste samtalet, i maj, sade jag att vi lämnar in medlemsansökan till Nato, eftersom vi finländare inte smyger bakom knuten med sådant utan är rättframma. Hans reaktion var väldigt lika de reaktioner vi sett senare – att det är lugnt, att det inte har så stor betydelse. Senare har signalerna också varit ett lugn, för att inte väcka oro eller diskussion i Ryssland.

ANDRA LÄSER