Priskrig på flygplatsen: Skattefria chokladägg är nästan dubbelt så dyra som samma ägg i matbutiken

Ska du flyga utomlands före påsken och har tänkt ta med dig finländska chokladägg som presenter? Då lönar det sig att köpa äggen i förväg. Fazers Mignonägg kostar nämligen dubbelt så mycket i taxfreeshoppen på flygplatsen som i matbutiken utanför.

Fazers Mignonägg är nästan dubbelt dyrare i taxfreeshoppen än i matbutiken vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
27.03.2023 05:00 UPPDATERAD 27.03.2023 14:10
Finländska Mignonägg är en riktig påskklassiker, de har funnits på marknaden sedan år 1896. Vänner av choklad har i över hundratjugo år kunnat kalasa på Fazers handgjorda påskägg som består av äkta äggskal fyllda med choklad- och nötfyllning. Men smakar det så kostar det, äggen är relativt dyra — ett Mignonägg kostar i regel strax under två euro i dagligvaruhandeln. Väljer man ett fyrpack blir styckepriset några tio cent billigare.
Men det här gäller inte i taxfreebutikerna på flygplatsen. I Helsinki Dutyfree, som har fyra butiker vid Helsingfors-Vanda flygplats, kostar ett paket med fyra Mignonägg 13,95 euro. Det är nästan dubbelt så mycket som samma förpackning kostar utanför incheckningen, i flygplatsens Alepa är priset 7,79 euro.
Dutyfree Finlands verkställande direktör Sini Syväjärvi säger att moderföretaget Dufry strävar efter att ha konkurrenskraftiga priser i sina affärer, men att det kan vara svårt när det gäller vissa lokala produkter.
— Dufry köper in de flesta produkter globalt, för att förena inköpsvolymerna. Men för vissa lokala säsongsprodukter är volymerna ändå små vilket påverkar inköpspriserna. Vi vill erbjuda även dessa lokala produkter i vårt sortiment, eftersom kunderna frågar efter dem, säger Sini Syväjärvi till HBL.
Priset på Kinderägg varierar stort beroende på var man köper dem.

Tredubbelt pris på Kinderägg

Det är inte bara Fazers fyllda äggskal som är dyrare i skattefri version än i matbutiken. Exempelvis ett flerpack med Kinderägg visar sig vara nästan tre gånger dyrare i taxfreeshoppen. 
Priserna är inte direkt jämförbara, för i dagligvaruhandeln säjs paket med tre Kinderägg, och i S-kedjans nätbutik kostar ett sådant paket 2,49 euro. I taxfreen säljs paket med fyra Kinderägg och Dutyfrees pris för dessa är 8,50 euro. Det ger ett styckepris på 0,83 euro i matbutiken och 2,125 euro i den skattefria butiken på flygplatsen.
Så det lönar sig att jämföra priser om man vill göra fynd, eller åtminstone undvika överprissatta produkter.

ANDRA LÄSER