Niinistö diskuterade Nato med Erdogan: "Dialogen fortsätter"

Turkiet har ställt en lång rad krav på Nato, som enligt landet måste mötas för att Finland och Sverige kan bli medlemmar i alliansen.

Recep Tayyip Erdogan och Sauli Niinistö träffades i Ankara 2015.
Bille Sirén
21.05.2022 17:10 UPPDATERAD 21.05.2022 20:50
Finlands president Sauli Niinistö talade i telefon med sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan på lördagen, uppger Presidentkansliet i ett pressmeddelande.
"Presidenterna diskuterade Finlands Natoansökan, hela euroatlantiska områdets säkerhet och kampen mot terrorism. Finland fördömer all form av terrorism", skriver kansliet.
Niinistö ska ha sagt till Erdogan att ländernas bilaterala samarbete fördjupas om Finland godkänns som medlem i Nato.
Samtalet skedde på Niinistös förfrågan, uppger kansliet.
Enligt riksdagens talman Matti Vanhanen (C) kommer Turkiet inte kunna sätta stopp för Finlands Natoansökan.
– Det är helt säkert [att vi går med i Nato], sade Vanhanen i Yles tv-program Morgonettan.
Anledningen till att inte bara Niinistö utan även Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på fredagen velat prata med Erdogan är att Turkiet förhalat Finlands och Sveriges Natoprocesser.
Turkiet har offentliggjort en kravlista i flera punkter på Nato. För Andersson ska Erdogan ha framfört krav på att Sverige omedelbart måste sluta stödja "terrororganisationer" politiskt, ekonomiskt och militärt. Det skriver den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu.
Erdogan har tidigare hävdat att Sverige skyddar medlemmar av den i Turkiet terroriststämplade organisationen PKK (Kurdistans arbetarparti). Turkiet kräver att Sverige utlämnar 30 personer, vilket dök upp under fredagens samtal mellan Erdogan och Andersson.
Läs mer:
Turkisk basardiplomati osar av turkisk peppar
21 maj klockan 20.50: Artikeln uppdaterad med kommentar av Matti Vanhanen.

ANDRA LÄSER