Potkonens tröstlösa tårar efter OS-bronset – "Vet inte vad jag ska göra nu"

Boxaren Mira Potkonen förlorade OS-semifinalen mot tolv år yngre brassen Beatriz Ferreira med ett enhälligt domslut.

Mira Potkonen vann OS-brons i Tokyo.
Tommi Willberg
05.08.2021 08:30 UPPDATERAD 05.08.2021 09:26
Mira Potkonen har gjort sitt i boxningsringen. Brasiliens regerande världsmästare visade klass och slog finländaren i OS-semifinalen med klara siffror. Alla fem domare poängsatte matchen i brassens favör.
Förlusten betyder att 40-åriga Potkonen vinner OS-brons precis som i Rio 2016. Utöver OS-bronsen har Potkonen vunnit två EM-guld, ett EM-silver samt två VM-brons i 60-kilosklassen.
I semifinalen inledde Potkonen aktivt och jobbade bakom sin jabb mot den kortare, starkare Ferreira. Ferreiras paket hölls tätt och hon fick in de tyngre träffarna. I andra ronden försökte Potkonen jämna ut matchen men Ferreira prickade finländaren med skickliga slag då denne gick till attack. I tredje ronden fortsatte brassens dominans och Potkonens sista match slutade i tårar.

Förtvivlan

– Det är en så stor besvikelse för jag lyckades inte boxas så som jag borde ha gjort. Jag hade kunnat ge mer men det lossnade inte. Det irriterar mig, säger en gråtande Potkonen i Yles tv-intervju efteråt.
Den missade guldchansen gör ont. Potkonen är otröstlig. Hon har lämnat boxningsringen och de ljusa strålkastarljusen för sista gången.
– Jag vet ingenting om framtiden från och med morgondagen. Jag vet inte alls vad jag ska göra nu, säger Potkonen förtvivlat.
– Jag satte allt på spel och ville tro på segern inuti det sista. Det som jag fick med mig är inte det jag var ute efter. Jag vet inte vad jag ska göra.
Potkonens vanligtvis så analytiska tränare Maarit Teuronen tog också förlusten hårt.
– En viss vasshet och målmedvetenhet kanske fattades. Den här matchen kunde vi ha tagit, men tydligen inte i dag, säger hon.
Det 13 år långa samarbetet som resulterade i sju stortävlingsmedaljer, ytterligare fem medaljer från EU-mästerskapen och Europeiska spelen samt elva FM-guld är nu över. Teuronens ögon fylls med tårar då hon ska sammanfatta duons samarbete som startade då Potkonen var 28 år gammal.
– Jag kan inte. Sorry, säger Teuronen och tackar för sig.

Världsmästarmöte i OS-finalen

På vägen till OS-bronset slog Potkonen tre motståndare: franska proffsvärldsmästaren Maiva Hamadouche, andraseedade sydkoreanskan Yeonji Oh och turkiska Esra Yildiz. Men mot Ferreira blev det stopp. Brassen har varit urstark i OS och vunnit samtligs matcher via enhälligt domslut. Endast två domare har poängsatt en enstaka rond till Ferreiras motståndare – en av dem mot Potkonen.
I OS-finalen möts irländskan Kellie Harrington och Ferreira, världsmästarna från 2018 respektive 2019.

ANDRA LÄSER