Snö och tjugo minusgrader utlovas till Medelhavsländerna

Pendeln svänger ordentligt den här veckan. I stället för gröna skidbackar blir det 20–30 minusgrader i södra och mellersta Europa.

Äkta finskt midvinterväder kan förstöra semestern för resenärer som åkt till Spanien.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
17.01.2023 07:56 UPPDATERAD 18.01.2023 05:04
Efter en ovanligt mild början på året blir det andra bullar. Särskilt västra och södra Europa utlovas nu iskallt väder, rapporterar finska väderlekstjänsten Foreca. Till Spanien utlovas till och med en meter snö och tjugo minusgrader den här veckan.
Ett lågtryck som rör sig ovanför Centraleuropa gör att mycket kall luft strömmar in från Ishavet. Luften sprider sig ända till Spanien och norra Afrika, där temperaturerna kan sjunka under nollstrecket.
Snöfall och köldgrader kan alltså ställa till det för miljoner människor i centrala Europa och i länderna kring Medelhavet den här veckan, rapporterar Foreca.
Vita pister, gröna dalar. Den här synen har varit allmänt förekommande i Alperna, där byn Lenggries i Bayern ligger. Nu är räddningen i sikte.
I Alperna kan det bli 20–30 minusgrader. Det ser alltså ut att bli slut på bristen på snö som pinat skidorterna där.

Mycket snö väntas

Rikligt snöfall väntas försvåra trafiken i Frankrike, Italien, Balkan och på andra håll i Centraleuropa.
Men i gengäld är det varmare i östra Europa, ställvis till och med 15 grader varmare än normalt. När västra och sydvästra delarna av Europa får uppleva en smällkall vinter rör sig varmare luft mot Bulgarien, Rumänien och Ukraina. I Rumäniens huvudstad Bukarest kan det bli till och med 17 grader, då medeltemperaturen på dagarna där i januari är 2,8 grader.
Iltalehti var först med att rapportera om det väntade snöovädret i Spanien.

ANDRA LÄSER