20 åtalade för Khashoggimord i Turkiet

20 personer har åtalats i Turkiet för inblandning i det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.

En turkisk polis går förbi ett foto av den dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul. Arkivbild.
Bland de åtalade finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef samt en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset, meddelar åklagarmyndigheten i Istanbul.
De två anklagas för "anstiftan till överlagt mord med fruktansvärda avsikter". Som bevis anför åklagarna bland annat analyser av de anklagades mobiltelefoner, deras inresedata till Turkiet, uttalanden från vittnen samt material som hittats i Jamal Khashoggis telefon och dator.
Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Han kom aldrig levande ur byggnaden.
Först 17 dagar efter försvinnandet medgav den saudiska regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det – men förnekade kopplingar till kungahuset.
I december dömes fem personer till döden och tre till fängelsestraff för mordet i Saudiarabien.

ANDRA LÄSER