Haaland till Real Madrid 2024 eller 2025

Han är fotbollsvärldens hetaste namn just och kommer sannolikt att vara det i flera år framöver. Norrmannen Erling Haaland har inlett sejouren i Manchester City i fenomenal stil. Men det är inte sagt att han blir så långvarig i klubben. Enligt uppgifter i spanska Marca finns en klausul i kontraktet som möjliggör att han kan flytta vidare till spanska jätten Real Madrid inom två år.

Erling Haaland har tagit Manchesters ljusblåa läger med storm.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
04.10.2022 15:52 UPPDATERAD 04.10.2022 16:32
Det är Fernando Sanz, med 45 matcher i Real Madrid-tröjan på meritlistan, som kommer med uppgifterna om att Haaland och hans stab skrivit in en klausul i kontraktet med City. Haaland hade en klausul som gjorde det möjligt för honom att lämna Dortmund för 60 miljoner euro, en skrattretande summa för norrmannen som på marknaden värderas till mellan 150 och 200 miljoner euro. En klasul fanns också i kontraktet då han gick från Salzburg till Dortmund. Då lämnade han Mozarts hemstad för 20 miljoner euro.
Smart gjort av Haaland och hans bakgrundstrupper att ha tydliga klausuler inristade i de romanlånga kontraktshandlingarna. Alltför höga övergångssummor tenderar snabbt att bli en stötesten på marknaden. City kunde han lämna utan problem och då transfersumman var relativt låg kunde han förhandla fram en monstruös veckolön åt sig. Den lär ligga på cirka en halv miljon euro i veckan.
Sanz är son till Real Madrids tidigare ordförande Lorenzo Sanz och har bland annat jobbat som klubbchef i Malaga med varierande framgång. 
Haalands pappa Alf Inge Haaland uttalade sig nyligen i en dokumentär om sin son där han konstaterade att Erling Haalands vision är att visa hur bra han är i så många stora ligor som möjligt.
– I klartext skulle det betyda att han byter klubb efter några år, sade pappa Alf Inge.
– Han skulle kunna göra några år i England, sen flytta till Spanien och därefter spela i Franrike och Italien.
Enligt Marcas uppgifter finns det en klausul som möjliggör ett klubbyte 2024 med en utköpsklausul på 200 miljoner euro. 2025 skulle utköpsklausulen ligga på 175 miljoner euro. Haalands kontrakt med City löper ända till 2027.
Men enligt Fernando Sanz skulle det i kontraktet med City finnas en klausul som möjliggör en flytt till Real Madrid för en betydligt mindre summa.
– Det finns en utköpsklausul i kontraktet som träder i kraft 2024 och den klausulen är oerhört fördelaktig för en klubb jämfört med de övriga. Och den klubben är Real Madrid, säger Sanz i radioprogrammet El Chiringuito.
Real Madrid trodde sig redan ha lockat över Kylien Mbappe från PSG i somras innan fransmannen ändrade sig och skrev på ett fortsatt jättekontrakt med Parisklubben. Haaland skulle vara ett drömnamn för Real Madrid och nuvarande ordföranden Florentino Perez som är känd för att bara vilja ha de allra bästa. Det kravet uppfyller Haaland.

Haalands facit

RB Salzburg: 29 mål/27 matcher.
Dortmund: 86 mål/89 matcher.
Manchester City: 17 mål/11 matcher.

ANDRA LÄSER