Shiffrin använder stjärnstatus för klimatet

När flera storstjärnor avslutat skidkarriären återstår Mikaela Shiffrin som den kanske starkast lysande stjärnan i den alpina världen. Den statusen vill amerikanskan utnyttja för att göra sin röst hörd. Både för att sätta press på Internationella skidförbundet och för att stå upp i klimatkampen.

Mikaela Shiffrin vill använda sin stjärnstatus för att hjälpa klimatet. Arkivbild.
20.12.2019 10:27 UPPDATERAD 20.12.2019 10:33
– Just nu har jag en stark röst tack vare mina framgångar. För varje år blir jag mer av en talesperson för både mig själv och sporten och efter varje år blir jag mer bekväm med att ha mina egna åsikter och att prata öppet om dem, säger hon.
Bland annat är Shiffrin oroad över klimatförändringar och hur dessa kan påverka skidsportens framtid.
– Det är en sport där vi förlitar oss på klimatet samtidigt som vi inte lyckas minimera fotspåren vi lämnar på miljön. Det är en stor motsägelse.

Står över

Shiffrin erkänner att hon om 40 år inte vill tänka tillbaka och inse att hon "missade poängen" när det gäller klimatet.
– Jag tänker på det ofta: "Vad kan skidsporten göra för att kunna fortsätta utöva detta i framtiden?". För det är den stora frågan: "Kommer vi verkligen ha snö, under hur många år?".
Shiffrin har haft en svajig säsonginledning och stod förra helgen för en svag insats när hon slutade på en 17:e plats i storslalomen i franska Courchevel. Under torsdagen meddelade Shiffrin dessutom att hon inte kommer att åka i helgens världscuptävling i Val d'Isere.

Vill ha stöd

Trots det leder 24-åringen fortfarande den totala världscupen och när stjärnor som Lindsay Vonn och Marcel Hirscher har avslutat karriären är Mikaela Shiffrin det kanske största namnet inom den alpina skidvärlden. Samtidigt menar 24-åringen att hon behöver hjälp av fler skidåkare i frågor som rör sporten.
Bland annat har Shiffrin tidigare varit kritisk mot Internationella skidförbundet (Fis) på grund av det intensiva schemat under säsongen.
– En atlet som klagar över något förändrar ingenting. Det är när atleterna står tillsammans som vi kan vara starkare när vi möter Fis, säger hon.

ANDRA LÄSER