Kontula viftar bort Judiska världskongressens kritik

Riksdagsledamot Anna Kontula (VF) ser ingen anledning att be om ursäkt för sitt agerande i Israel i måndags. Hon kallar i stället Judiska världskongressens uttalande för en bluff.

Den väpnade konflikten mellan den Hamaskontrollerade Gazaremsan och Israel fortsatte på onsdagen. Israeliska styrkor avfyrade missiler mot Gaza efter att fyra missiler skjutits mot israeliska mål, uppger Israels försvarsministerium.
– Judiska världskongressen har inte mejlat eller ringt mig om det hela och jag ser ingen anledning att bemöta något som de tar upp på sin webbsida. Det är synd att Judiska världskongressen går ut med denna bluff och därmed bidrar till att det går inflation i begreppet antisemitism, säger Anna Kontula.
Enligt Kontula håller inte Judiska världskongressens definition av antisemitism för en kritisk granskning.

Judiska världskongressen hänvisar till Europaparlamentets definition av antisemitism. Misstror du den definitionen?

– Det är svårt att säga om de har tolkat definitionen fel eller om de har feltolkat mina uttalanden.

Du kritiserar Israels sanktioner mot Gaza, men vill inte påtala Egyptens motsvarande blockad. Varför?

– Sanktionerna är inte jämförbara. Israel har i strid med folkrätten ockuperat Gaza och omgärdat hela territoriet med murar medan Egyptens blockad handlar om effektiverad gränskontroll vid gränsen mellan Egypten och Gaza.
Judiska världskongressen anklagade riksdagsledamot Anna Kontula (VF) för antisemitism på torsdagen och krävde en ursäkt för hennes uttalanden. Kontula ser ingen anledning att be om ursäkt för sitt agerande.

Humanitär kris i Gaza

Kontula kallar de israeliska sanktionerna överdimensionerade och anser att civilbefolkningen drabbas oskäligt hårt av situationen.
– Jag har svårt att se hur till exempel förbudet på exporten av blöjor till Gaza ska förbättra säkerhetssituationen i Israel. Detsamma gäller exporten av viktiga förnödenheter. Tio procent av barnen i Gaza är undernärda och hälften av den palestinska befolkningen har drabbats av anemi som ett resultat av sanktionerna.
Israel motiverar sanktionerna med säkerhetspolitiska argument som tar fasta på terrororganisationen Hamas väpnade attacker mot civila israeliska mål. Hamas har ett uttalat mål att förinta den israeliska staten.
– Jag har förstått att Hamas har avlägsnat sitt mål att förinta Israel. Det kan löna sig att kolla upp det innan du skriver det i din artikel, uppmanar Kontula.
Hon hänvisar till en uppdaterad policy 2017 där Hamas justerade sina målsättningar. Organisationen slår nu fast att man ska utplåna den israeliska staten på lång sikt i stället för på kort sikt. Hamas har klassats som en terrororganisation av EU sedan 2001.

Inga kommentarer

På Utrikesministeriet är man förtegen kring härvan som anknyter till Anna Kontula.
– Kontula har agerat som privatperson i Israel och därför har vi bestämt att vi inte kommenterar frågan över huvud taget, säger enhetschef Jussi Soini på Utrikesministeriet.
Enligt Soini har varken de israeliska myndigheterna eller Judiska världskongressen hört av sig till Utrikesministeriet på grund av Kontulas uttalanden. Trots att frågan nu har fått internationella dimensioner anser Kontula att det judiska samfundet har missat huvudpoängen med hennes manifestation vid gränsen till Gaza i måndags.
– Som finländsk riksdagsledamot ville jag i första hand protestera mot den finska vapenexporten till Israel. Den möjliggör det nuvarande dödläget i Gaza och bidrar till den humanitära katastrofen i området. Jag fördömer all terror oavsett vem som står bakom den, säger hon.

Detta har hänt

Riksdagsledamot Anna Kontula (VF) deltog i en manifestation vid Israels gräns till Gaza på måndagen.
Kontula greps av israelisk polis och satt i häkte i tio timmar.
Enligt Kontula ville hon uppmärksamma den humanitära situationen i Gaza och påtala den finska vapenexporten till Israel.
Den judiska församlingen i Helsingfors och Judiska världskongressen har kallat Kontulas uttalanden antisemitiska.
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson har försvarat Kontulas agerande.

ANDRA LÄSER