Blåvitt bäst i Jukola

IFK Göteborg blev den första svenska segraren i Jukola-kavlen på 25 år.

Lagets ankare Eskil Kinneberg slog tvåan Tampereen Koovees Daniel Hubmann med betryggande en minut och sex sekunder. Tampereen Pyrintö kom på tredje plats nästan tio minuter efter vinnaren.
IFK Göteborg ledde tävlingen från och med den andra sträckan då Johan Högstrand drog ifrån de andra. I början av den sjätte och nästsista sträckan ledde IFK rejält med fyra minuter och 18 sekunder, men Koovees Timo Sild knappade in till en minut och 40 sekunder.
Den sista sträckan inleddes dramatiskt. Norrmannen Kinneberg irrade omkring när han letade efter den andra kontrollen och Slid tog täten en stund. Men Kinneberg lyckades kompensera för sina misstag och återtog täten med säkra ruttval. Till slut drog han ifrån Hubmann.
Förra gången ett svenskt lag vann Jukola-kavlen var det IK Hakarspojkarna som vann i Vederlax 1992. Det var elfte gången segern gick till Sverige.
Koovee vann tävlingen för ett år sedan.
– Jag såg Eskil i ett skede, men inte efter det, säger Koovees schweiziska förstärkning Hubmann om den sista sträckan.
IFK Göteborg tog en välförtjänt seger. Laget orienterade bergsäkert på de första sträckorna.
– När skillnaden efter min egen sträcka till Göteborg var 6.50 tänkte jag att det är redan för mycket med tanke på segerkampen. Lyckligtvis skötte killarna de sista sträckorna fint, säger Jani Lakanen som sprang den tredje sträckan för Koovee till Yle.
För IFK Göteborg var det första segern någonsin i Jukola-kavlen. I våras vann IFK också den berömda Tiomilabudkavlen i Sverige.
Vid sidan av Koovee och Pyrintö nådde tre finska lag till tio i topp: Helsingin Suunnistajat (6:e), Paimion Rasti (7:e) och Hiidenkiertäjät från Lojo (8:e).
ANDRA LÄSER