Haavisto: Belarus förklaringar ofullständiga – EU-ledare kastar om agendan efter "piratdådet"

Belarus oväntade beslut att tvinga ned ett Ryanairplan på väg mellan två EU-länder kastar om agendan för EU-ledarna på toppmötet i Bryssel. Irlands utrikesminister talar om ett "statsfinansierat piratdåd" och flera höga EU-företrädare varnar för att reaktionerna kan bli skarpa.

Utrikesminister Pekka Haavisto.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) uppger för Yle att han varit i kontakt med sin belarusiska kollega Vladimir Makei. Haavisto beskriver Belarus nedtvingande av planet på söndagen, uppenbarligen för att gripa den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj, som chockerande.
– Belarus förklaringar är väldigt ofullständiga. Han (Makei) hänvisade till bombmisstankar, och jag frågade hur det är möjligt att myndigheterna tvingar en passagerare av planet. Det här sker inte vid en normal bombmisstanke, det här ser ut som en påhittad helhet, sade Haavisto i Ylen Aamu.
Under söndagen tog även president Sauli Niinistös kansli ställning.
"En fullständigt klargörande från de belarusiska myndigheterna och en ingående internationell undersökning behövs omgående, liksom en kraftig reaktion från EU."
Ett späckat schema väntar vid veckans toppmöte i Bryssel. Inte minst Ryssland var tänkt att avhandlas, ett ämne som aldrig togs upp när statsminister Sanna Marin (SDP) och hennes kollegor höll sitt senaste ordinarie EU-toppmöte i mars.
Nu kastar händelserna i Belarus om dagordningen på mötet.

"Statligt sponsrat"

Europeiska rådets ordförande Charles Michel varnar för att Belarus kan räkna med konsekvenser.
Irlands utrikesminister Simon Coveney beskriver hela händelsen som "ett statligt sponsrat piratdåd". Planet ska ha tvingats ner i Belarus huvudstad Minsk, på väg mellan Aten och Litauens huvudstad Vilnius. Belarusiska myndigheter påstod att det fanns säkerhetshot ombord och skickade upp två stridsplan för att se till att planet styrde om till Minsk. Där greps journalisten och hans flickvän greps också, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.
– Vi kan inte låta det här passera med att bara skicka ut fördömanden i pressmeddelanden. Det måste bli fråga om sanktioner med bett efter det här, säger Coveney till irländska RTE, enligt AFP.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel vid ett tidigare EU-toppmöte i Bryssel. Nu samlas ledarna igen, bland annat för att diskutera relationen till Ryssland. Arkivfoto.

Fördömande väntas

När Ryssland skulle diskuteras senast, i mars, ställdes det fysiska mötet in. Det var mitt i coronapandemins tredje våg och det blev ännu ett digitalt möte.
Relationen till Moskva är allt annat än varm. Tjeckien har öppet anklagat ryska agenter för att ha sprängt ett tjeckiskt ammunitionslager i luften, vilket lett till ömsesidigt utvisande av en stor mängd personal på ländernas respektive ambassader.
I ett gemensamt uttalande väntas EU-ledarna nu fördöma "illegala och provocerande ryska aktiviteter gentemot EU och dess medlemsstater".
Om det blir något mer än så är dock högst osäkert.
– Vi får se vart diskussionen för oss. Somliga kanske säger att vi behöver fler sanktioner, men andra säger tvärtom, säger en EU-tjänsteman på en pressgenomgång inför mötet.

USA och migration

Ryssland är dessutom långt ifrån enda tema för ledarna att bita i. Under måndagskvällen ska även den trassliga relationen till Storbritannien avhandlas, med fransk irritation över fisket och fortsatt spänd stämning kring Nordirland.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har bett om att även Belarus ska diskuteras, efter helgens uppmärksammade nedtvingande av ett flygplan.
Därtill ska ledarna också hinna med att prata om läget i Mellanöstern, migrationen och förhållandet till USA, vars president Joe Biden väntas till Bryssel om tre veckor för att träffa kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel.
EU-ledarna uppmanas bland annat att komma med sina synpunkter och prioriteringar inför den stora mängd klimatförslag som EU-kommissionen ska lägga fram den 14 juli.

Veckans toppmöte i EU

EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Bryssel under måndagen och tisdagen för ett extrainsatt toppmöte.
Måndagsmötet inleds klockan 19 med ett sedvanligt inspel från EU-parlamentets talman David Sassoli. Därpå håller ledarna en arbetsmiddag med diskussioner om utrikesfrågor, främst relationerna till Ryssland, Storbritannien och USA men också utvecklingen i Mellanöstern och läget på migrationsfronten.
Tisdagen inleds klockan 10.30 och ägnas främst åt läget i coronapandemin och kampen mot klimatförändringarna.
ANDRA LÄSER