En vardagseftermiddag bromsar Intercitytåget in på spår 11 vid Järnvägsstationen i Helsingfors. Det här tåget ska till Åbo och stannar bland annat i Karis.
– Det är helt fullt, säger konduktören i förbifarten. De flesta stiger på i Böle eller Alberga, fortsätter hon innan hon hastar vidare.
Karisbon Heidi Åkerfelt pendlar till jobbet som sakkunnig på fackförbundet JHL i Helsingfors, 2-3 gånger i veckan. Hon har hittills lyckats få tågbiljett utan problem, men hennes bekanta har inte varit riktigt lika tursamma.
– Jag vet att många som försöker köpa biljett samma dag får konstatera att nu fanns det inte plats mer, säger Åkerfelt.
En som märkt detta är Tove Virta, producent på Svenska Yle. Hon pendlar mellan Karis och redaktionen i Helsingfors.
”I dag (dvs. tisdag) fick jag inte tag i någon biljett för att kunna komma på jobb, trots att jag började söka biljett i går (måndag) kväll. Jag försökte kolla hela morgonen om det skulle ha kommit fler biljetter, men nej”, skriver hon till HBL.
Tove Virta löste saken genom att helt enkelt hoppa på 8.30-tåget från Karis utan biljett.
”Konduktören var förstående och lät mig köpa biljett till följande tåg, men så är inte läget alltid.”
Tove Virta menar att många bokar biljetter till flera tåg, för att vara säkra på att få plats.
”Då ser ju tågen fullsatta ut och ibland glömmer man att avboka. Det här är just nu det smidigaste sättet, tyvärr, men det är inte bra för någon. Så läget är minst sagt småjobbigt för de västnyländska pendlarna utan månadskort just nu.”
Det gäller att planera sitt schema på förhand för att få plats, vet Heidi Åkerfelt.
– Kommer man snabbt på att man borde åka in till stan för att jobba, så kan det vara kämpigt, då får man betala 3,90 euro extra för att få en plats. Nu börjar pendlarna komma tillbaka, kanske också VR märker att det finns ett större behov, säger Heidi Åkerfelt.
Om alla så kallade vanliga platser är fulla kan man få en plats ovanför restaurangvagnen eller i Extra-klassen genom att betala knappt fyra euro extra.
Trafikplaneringsdirektör Juho Hannukainen på VR bekräftar att pendling till och från jobbet ökar igen.
”Det har skett en ganska stor ökning i efterfrågan de senaste veckorna och månaderna. Nu då efterfrågan har ökat på kustbanan har vi lagt in fler turer i tågtrafiken och extra vagnar har vi också lagt till den här veckan.”
Enligt Juho Hannukainen har VR lagt till vagnar i tåg som går i rusningstid. VR följer enligt honom med efterfrågan och försöker förutspå behovet på förhand, från dag till dag.
Mellan Karis och Helsingfors går enbart fjärrtåg, det vill säga Intercity- och Pendolinotåg, och dessa är anpassade efter utbud och efterfrågan. Det lokala Y-tåget slutade gå till Karis år 2016.
Läs också: Y-tågen dras in – tågen stannar inte längre i Sjundeå
Enstaka lokaltåg gick mellan Helsingfors och Karis ännu för ett år sedan.
Totalt stannar nu 172 fjärrtåg i Karis under en vecka, medan antalet före coronapandemin var 184.
Rättelse 12.5 klockan 14.06: Namnet i första bildtexten korrigerat.