Skarpa danska protester efter nya dödsdomar i Iran

Nya dödsdomar utfärdas mot demonstranter i Iran. Flera länder följer Danmarks exempel och kallar upp Irans sändebud efter avrättningar av två unga män.

Tårgas användes mot demonstrerande utanför universitetet i huvudstaden Teheran. Bilden är tagen i början av oktober.
09.01.2023 18:44
Ytterligare tre personer har dömts till döden i Iran, meddelade landets rättsväsende på måndagen. De tre anklagas för att ha dödat tre medlemmar i landets säkerhetsstyrkor i samband med den protestvåg som rasat i landet efter 22-åriga Masha Aminis död i moralpolisens förvar i september.
Tidigare verkställda dödsdomar väcker en växande vrede i flera länder, där Danmarks nya regering har intagit en moralisk ledarroll med kraftig diplomatisk kritik riktad mot regimen i Teheran.

Väcker vrede

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) har kallat till sig Irans sändebud i Köpenhamn, och säger att avrättningar väcker den danska regeringens vrede.
– Vi fördömer å det skarpaste avrättningarna av två unga iranska demonstranter. Det är helt oacceptabelt, och det har vi meddelat det iranska styret, säger utrikesministern efter möte med ambassadör Afsaneh Nadipour.
Köpenhamn vill också att EU samlas till krafttag gentemot Teheran, något som Løkke Rasmussen ska föreslå vid möten i Paris och Bryssel under fredagen, rapporterar Ritzau.
Även Frankrike och Tyskland kallar upp de iranska ambassadörerna som är ackrediterade i Paris och Berlin, skriver AFP.

Fyra avrättade

Hittills har fyra personer avrättats i Iran i samband med regimkritiska protester, enligt officiella iranska bekräftelser.
De nya dödsdomarna på fredagen hänvisade till "krig mot Gud", enligt den islamiska republikens rättsväsendes eget nyhetsorgan Mizan.
Två andra har dömts till fängelsestraff i samband med händelsen. Domarna kan överklagas.
Sammanlagt har 17 personer hittills dömts till döden i samband med protesterna.

ANDRA LÄSER