Radiodokumentär om manskväll blev snackis

Höstens mest uppmärksammade radiodokumentär i Sverige är finlandssvenska Elin von Wrights P1-dokumentär Manskvällen. Lyssnarna har både roats och provocerats av de fyra männens personliga utvecklingsprojekt. Men hade vi skrattat om de var kvinnor?

Elin von Wright gjorde Manskvällen som en del av en kurs i radiodokumentärproduktion och lyckades sälja in den till Sveriges Radio.
22.11.2021 07:00
"Aaaah." "Mmmm." "Landa lite." Det är trygga, avslappande ljud av välbehag när medlemmarna i mansgruppen träffas och kramar om varandra i Elin von Wrights radiodokumentär Manskvällen för Sveriges radio P1.
Dokumentären där fyra män berättar om sin personliga utvecklingsresa har fått osedvanligt mycket uppmärksamhet. Det har skrivits om den i de stora svenska tidningarna och den har diskuterats i poddar. Man har både provocerats av det männen säger om kön och könsroller och skrattat åt dem.
För Elin von Wright, finlandssvensk radiojournalist sedan fem år tillbaka verksam i Sverige, började det hela på en halvårskurs i radiodokumentärmakande på Stockholms konstnärliga högskola. Hon upplevde att det vid den här tiden, hösten 2020, var mycket om manlighet, manlighetscoacher och mansgrupper i offentligheten och hon blev intresserad av varför män söker sig till dessa sammanhang.

ANDRA LÄSER