IS: Esbo gör comeback i ligan

Espoo United kan spela i ligan nästa säsong.

Espoo United har inlett Mestissäsongen så där.
Det kan bli sexton lag i ligan nästa säsong. Enligt Ilta-Sanomat har ligan i princip beslutat att Espoo United får spela i ligan nästa säsong.
Det finns flera orsaker till att man vill ha Esbo tillbaka på ligakartan. För det första saknar storklubben HIFK en lokalrival som skulle tända publiken och fylla ishallen. För det andra upplever de andra ligaklubbarna att en stor juniorförening som Blues behöver ett ligalag.
Det var meningen att sexton lag skulle spela i ligan den här säsongen, då Jukurit avancerat till finrummet. Men Blues konkurs satte punkt för Esboföreningens saga på den högsta serienivån.
Korvmiljonären Jussi Salonoja grundade snabbt föreningen Espoo United och samlade i all hast ett lag som med undantagstillstånd fick börja spela i Mestis, den näst högsta serienivån. Det har gått si och så: laget har vunnit tre av sina fem matcher och ligger för tillfället på nionde plats, men konkurrenterna har spelat flera matcher.
De två senaste lagen som avancerat till ligan, KooKoo och Jukurit, har först vunnit Mestisguld, varefter de ansökt om en ligaplats. Enligt IS spelar det dock ingen roll hur Espoo United placerar sig. Salonoja har i vilket fall som helst råd att samla ett hyfsat ligalag om han så önskar. Espoo United uppfyller de övriga ligakriterierna galant.
I vanliga fall borde ett lag spela minst två säsonger i Mestis förrän det kan anses vara ligadugligt. Men ligan förbehåller sig rätten att lyfta ett nytt lag till ligan med hjälp av ett så kallat wild card.
ANDRA LÄSER