Åländska fartyg nära stormens öga

Godby Shippings fraktfartyg Mimer stävade i dag bort från Puerto Rico som träffades av monsterstormen Irma. Rederiets andra fartyg Midas låg för ankar i Guadeloupe i Västindien.

En satellitbild från National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Bilden visar hur monsterstormen närmade sig Puerto Rico.
07.09.2017 18:34 UPPDATERAD 09.09.2017 08:20
Fartygen ligger i linjetrafik på de öar som nu drabbats svårt, men besättningarna uppges inte lida någon nöd.
– Nej, det är ingen dramatik, försäkrar Godby Shippings vd Dan Mikkola.
Tidningen Ålands Sjöfart fick under dagen kontakt med bägge fartygens befälhavare, som båda kunde ge samma lugnande besked som fartygens ägare.
Dimitrij Fisun, befälhavare på Mimer, som befann sig närmast orkanen Irmas öga hade på onsdagskvällen bestämt sig för att gå söderut från Puerto Rico som bara fyra-fem timmar senare hemsöktes av Irma. Enligt Ålands sjöfart var Mimer det sista fartyget som lämnade Puerto Ricos grannö St Thomas efter att lossat sin bränslelast på ön.
– Då var det bråttom och vi gick med full maskin söderut. Nu går vi på ekonomifart men fortsätter söderut, uppger kapten Fisun för tidningen.
Från början hade kaptenen tänkt stanna i skydd söder om Puerto Rico men då det blev oklart vilken väg Irma skulle ta valde han att fly undan.
Fartyget har en besättning på tolv man och man har extra mycket vatten och proviant ombord. De flesta hamnarna i området har stängts på grund av ovädret så det är osäkert hur länge fartyget måste vara ute till havs.
Midas befälhavare Mats Tammi uppger för sin del att fartyget ligger i skydd sydväst om Guadeloupe. Irma passerade på cirka 150 kilometers avstånd. Midas kommer så fort det är möjligt att söka sig norrut, bland annat till den hårt drabbade ön St Martin.
Tammi påpekar att ovädren inte längre kommer överraskande för sjöfararna. De meteorologiska tjänsterna är så avancerade att stormarna är kända flera dagar i förväg.

ANDRA LÄSER