Rysslands skidstjärna på plats för att fira invasionen

Alexander Bolsjunov var en av idrottsstjärnorna som deltog i festligheterna i Moskva – för att fira invasionen i Ukraina.

Alexander Bolsjunov tog fem medaljer i OS i Peking.
Marcus Lindqvist
18.03.2022 19:56 UPPDATERAD 19.03.2022 06:58
Skidstjärnan Alexander Bolsjunov tog hem tre guld, ett silver och ett brons i OS i Peking. Efteråt blev han befordrad till kapten i den ryska presidenten Vladimir Putins nationalgarde.
Ceremonin hölls på Luzhnikistadion i Moskva på fredagen.
Under fredagen var Bolsjunov en av idrottsstjärnorna som deltog i festligheterna i Moskva, som markerade åttaårsdagen av invasionen av Krim, uppger Championat-nyhetssajten. Enligt myndigheterna ska 95 000 människor ha samlats i Luzhniki-stadion för att uttrycka sitt stöd för kriget i Ukraina. Putin höll tal, folk viftade med ryska flaggor och Z-symboler och det ordnades en konsert.
Andra idrottsstjärnor som deltog var bland annat simmaren Jevgeni Rylov, som vann två OS-guld i Tokyo. Konståkarna Jevgenia Tarasova och Vladimir Morozov tog silver i paråkning i OS i Peking.
President Vladimir Putin höll tal inför en fullsatt arena.
En del av dem som kommenterat nyheten på nyhetssajten Championat skriver att Bolsjunovs karriär är över. Andra konstaterar att han troligen gjort sig förtjänt av en plats i statsduman som belöning.
Bolsjunov väckte tidigare uppmärksamhet då han lade ut en bild av sig i sovjetisk CCCP-dräkt efter att Ryssland angripit Ukraina. Han tvingades ta ned bilden efter att skidsponsorn Rossignol rutit till.

ANDRA LÄSER