Nu hänger regeringsbygget på SFP – riksdagsgruppen möts på lördag

Svenska riksdagsgruppen ska ta ställning till invandringspappret som har lagts fram i regeringsförhandlingarna. Blir det ett nej så faller sannolikt hela bygget. 

Anna-Maja Henriksson sade att det är viktigt att riksdagsgruppen får ta en grundlig titt på det papper som invandringsgruppen har behandlat. Det ska ske på lördag förmiddag. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
26.05.2023 19:42 UPPDATERAD 26.05.2023 20:18
Regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) meddelade under en pressträff på fredag kväll, att riktlinjerna har lagts fram både i den grupp som har förhandlat om invandringen, och den grupp som har förhandlat om klimatfrågorna. 
SFP:s förhandlare har inte godkänt det förslag som har lagts fram i invandringsfrågorna, utan tar frågan till riksdagsgruppens möte på lördag förmiddag. HBL berättade tidigare på fredagen att det råder en frustration inom SFP, och att åsikterna är tudelade. 
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har sammankallat riksdagsgruppen till mötet på lördag. Efter det klarnar det hur SFP ställer sig till invandringspappret, i praktiken till det här regeringsunderlaget. 
– Det är alldeles klart att vi måste diskutera frågan väldigt noga i vår riksdagsgrupp. Det här är en fråga som på inget sätt är lätt. Och därför kommer vi att titta väldigt noga på hur vi kommer att ställa oss. Det är för tidigt att säga det redan nu, sade Henriksson.
Hon sade heller inte vad hon kommer att föreslå för riksdagsgruppen. Men Henriksson tillade att SFP hade önskat fortsätta överläggningarna i den grupp som förhandlade om invandringsfrågorna, men att tiden inte medgav det. 
– Vi är nog här för att få till stånd en regering och vi är redo att förhandla. Vi ska se vad riksdagsgruppen har för åsikt, sade Henriksson. 
Henriksson fick också en fråga om förhållandet är dåligt mellan Sannfinländarna och SFP. 
– Det här handlar enbart om sakfrågor. Som parti har vi olika åsikter och det måste vi diskutera. Räcker det här eller ser vi annorlunda på situationen? sade Henriksson. 
Kan den här regeringsunderlaget fortsätta förhandla? Det klarnar efter den svenska riksdagsgruppens möte. 

”En kritisk dag” 

Alla de tre andra partiernas representanter har godkänt pappret från invandringsgruppen. Petteri Orpo sade att han hoppas att SFP ska kunna godkänna förslaget, för att förhandlingarna ska fortsätta i morgon. Då är planen att återgå till förhandlingar med alla arbetsgrupper, också de som har pausat nu. 
– I morgon är en kritisk dag. Vi väntar i lugn och ro på att SFP tar beslut och fortsätter sedan, sade Orpo. 
Ingen av partiordförandena sade rakt ut att hela regeringsbygget faller om SFP säger nej till den invandringspolitik som har förhandlats fram. Men det är osannolikt att den här konstellationen kan fortsätta i så fall, eftersom invandringspolitiken är så central för Sannfinländarna. 
– Man måste bara hitta en lösning, alla har varit tvungna att kompromissa och alla har också gjort det. Jag tror att den här basen har mycket gemensamt i alla andra frågor och mycket att ge, sade Orpo. 
Det var Sannfinländarna som krävde att parterna först skulle förhandla om de svåraste frågorna, där de står längst från varandra, det vill säga invandringen och klimatåtgärderna. Sannfinländarna råkar ha partifullmäktigemöte i morgon, samtidigt som den svenska riksdagsgruppen möts. SFP har inte velat meddela exakt var och när mötet hålls. 

ANDRA LÄSER