Hoppet om ett center för trädgårdskultur spirar igen

När påskkärringarna i palmsöndagsvädret ränner runt knutarna på Villa Anneberg i Helsingfors är det många som följer deras framfart med ett leende. Villan, som nyss räddats med hjälp av trädgårdsfolket i Nyttoväxtföreningen, får liv på nytt.

Senni Muotka, 9, och Alva Pulkkinen, 9, firade palmsöndag och påskstart på Villa Anneberg i Helsingfors. Efter några dramatiska vändningar har trädgårdsfolket nu lyckats köpa villan och kan arbeta vidare för ett center för trädgårdskultur.
Innetaket i den ljusa salen på Villa Anneberg är brokigt av flagnande målarfärg i vitt och några ljust bruna nyanser. Ordföranden för Nyttoväxtföreningen, Riitta Korhonen, tittar upp och säger att det verkar som om den ena bruna skulle vara den ursprungliga takfärgen.
– Vi har haft studerande från yrkesinstitutet Keskuspuiston ammattiopisto här för att skrapa av färglager på olika ytor. De har också målat en del dörrar, säger hon.
Korhonen är geolog till utbildningen och har forskat i kärr, men som pensionär har hon numera tid att ägna sig åt föreningsaktiviteter och hobbyodling. För tillfället är hon djupt rotad i arbetet med att rädda den vita villan, som i sin prakts dagar stod i centrum för ett brinnande trädgårdsintresse.

Trehundra ekar

Låt oss backa. I början av 1800-talet, när Helsingfors invånarantal låg kring 4 000 personer, närde handelsman Gustaf Otto Wasenius planer på att anlägga en elegant stadspark i det område som i dag kallas Gammelstaden. Wasenius lät bland annat plantera trehundra ekar i området, arbeta fram terrasseringar och importerade växter från både Sverige och Tyskland. Staden förhöll sig välvilligt till Wasenius verksamhet eftersom man gärna ville visa upp en inbjudande miljö för dem som anlände österifrån, längs vägen som gick mellan villan och havet.
Under flera decennier blomstrade trädgårdskulturen på Anneberg, men år 1938 fanns inga arvingar kvar som kunde ta hand om villan och trädgårdsanläggningarna och därför övergick allt i stadens ägo. Sedan dess har de åtta olika byggnaderna varit i varierande bruk. I början av 1990-talet renoverades en av gårdsbyggnaderna och hyrdes ut till Nyttoväxtförenigen, som då lovade ta hand om och sköta gårdens orangeri och de odlingslotter som anlagts. Staden skötte landskapsparken och formträdgården.
Mai Votkin, 1 år, besökte palmsöndagens påskjippo på Villa Anneberg.

Försäljning hotade

För drygt ett år sedan började ryktet gå bland medlemmarna i Nyttoväxtföreningen om att staden planerar att sälja den gamla villan, som då hade stått tom i sex år eftersom den bedömts som olämplig för boende.
– Men staden hade ändå förnyat yttertaket så det inte regnade in och det är en fin sak, säger Korhonen.
Villa Anneberg har visat sig vara i bättre skick än befarat.
Bland de aktiva i Nyttoväxtföreningen bubblade det. Det gällde att snabbt skaffa pengar för att köpa villan så trädgårdsverksamheten i området kunde fortgå. Föreningen hade redan i tjugo år arbetat för att utveckla området till ett centrum för trädgårdskultur och nu kändes verksamheten hotad. Först hörde 5 000 personer och flera stadsdelsföreningar av sig till staden och sedan inledde arbetsgruppen Pro Anneberg förhandlingar om villans öde. Resultatet var att Nyttoväxtföreningen fick lov att köpa villan för 100 000 euro.
Nu saknades bara pengarna.
I somras i fjol grundades föreningen Villa Annebergs vänner för att fiska fram finansiering för både köp och renovering av villan. En insamling startades via tjänsten Mesenaatti och mer pengar samlades via loppmarknader, basarer och medlemsavgifter. Ett fastighetsbolag grundades för att göra upp affären och senare ta hand om huset.
För bara några månader sedan, i december, slogs stämplarna på köpebrevet efter att trädgårdsentusiasterna skrapat ihop tillräckligt med pengar för ett lån.
– Visst samlar vi fortfarande medel, men åtminstone äger föreningen villan nu, säger Korhonen, som för tillfället är ordförande för både Nyttoväxtföreningen, Villa Annebergs vänner och fastighetsbolaget.
Under palmsöndagen slog föreningen upp dörrarna och bjöd in både små och större påskkärringar för att umgås, önska varandra välgång och handla bakverk som gjorts med talkokrafter. Samtidigt kunde besökarna beundra några av de elva kakelugnar som restaurerats i huset.
– Det fina med Nyttoväxtföreningen är den otroligt stora ivern bland medlemmarna, säger Korhonen.
Riitta Korhonen, ordförande för Nyttoväxtföreningen, har haft händerna fulla med att rädda Villa Anneberg. – Nu äger vi huset och kan arbeta vidare med renovering och trädgårdsverksamhet, säger hon.

EU-projekt för välbefinnande

Samtidigt som Nyttoväxtföreningen samlat in pengar har den inlett ett samarbete med EU-projektet Hyvinvoinnin tilat, som finansieras av Europeiska socialfonden och går ut på att skapa meningsfull socialt stödjande verksamhet i byggnader som stått tomma.
– Vi tar nu tillvara de erfarenheter vi fått av att utveckla verksamheten vid Lappvikens källa, säger Jaana Merenmies, som ansvarar för projektet som startade i november och pågår i tre år.
När syrenerna på Anneberg spricker ut i blom i sommar och den smäckra björkallén upp mot villan vajar grön i vinden planerar föreningen att öppna ett kafé i villans bottenvåning. I väntan på det pågår olika samarbeten med bland annat läroinrättningar. Studerande vid Aalto-universitetet har redan kartlagt villans fysiska skick genom att analysera konstruktionerna. Studerande vid Metropolia har mätt upp alla rum och låtit kreativiteten flöda medan de tänkt ut förslag för kommande renoveringar.
– Vi har mycket kvar att göra, men en dag kanske vi har ett riktigt fint centrum för trädgårdskultur här, säger Korhonen.

Anneberg

Villa Anneberg finns i Gammelstaden i Helsingfors. Huset uppfördes som sommarviste för bokhandlaren och trädgårdsentusiasten Gustaf Otto Wasenius familj i början av 1800-talet och fick heta Villa Anneberg efter Wasenius hustru Anna (född Meisner).
Nyttoväxtföreningen är en förening med cirka 6 700 medlemmar. Föreningen främjar trädgårdsodling och arbetar för att öka intresset för nyttoväxter. Föreningen arrangerar kurser, föreläsningar och utflykter relaterade till odling och växter.
Nyttoväxtföreningen köpte Villa Anneberg av Helsingfors stad i november 2017 och fortsätter att hyra en av de sju övriga byggnaderna på tomten för sin verksamhet.
ANDRA LÄSER