Många saknas efter glaciärras i Alperna

Många personer saknas efter en olycka som skedde i ovanligt höga temperaturer i italienska Alperna på söndagen. Sju personer är bekräftat döda.

Glaciären på den italienska bergstoppen Marmolada som ismassorna lossnade från. Det snöade väldigt lite under den gångna vintern, vilket troligen innebar att isen var sämre skyddad från värmen.
En del av en glaciär på Marmolada, den högsta bergstoppen i italienska Dolomiterna, bröts av och föll ned över en populär klättrings- och vandringsled. Där fanns många människor, bland annat stora sällskap sammankopplade med rep som sveptes med.
Man försöker ännu reda ut hur många som drabbades. Under måndagen har antalet bekräftade dödsoffer stigit till sju.
Myndigheterna hade vid ett tillfälle räknat till 30 personer som de inte kunde få kontakt med. På måndagseftermiddagen handlar det om totalt 19 personer – elva italienare och åtta personer från andra länder, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Ansa.

Snabbt störtande massor

– En lavin av snö, is och sten träffade en tillträdesväg vid ett tillfälle där det fanns flera sällskap i rep, varav flera sveptes iväg, säger räddningstjänstens talesperson Michela Canova till AFP.
De väldiga massorna uppges ha störtat nedför bergssluttningen i en hastighet av 300 kilometer i timmen.
Tre av de döda var italienare och en var tjeck. Två personer, en man och en kvinna, har ännu inte identifierats.
De människor som saknas är från Tjeckien, Rumänien, Österrike och Frankrike.
En räddningshelikopter i arbete över Marmolada.
En källa som deltar i utredningen av olyckan beskriver det som en "ofattbar katastrof", rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Källan säger att det kommer att vara svårt att fastställa hur många som förolyckades, sett till hur hårt åtgångna de lär vara av is och stenar.

Fallande istorn

Det var en så kallad sérac som bröts loss och föll, ett slags torn av is som bildas till följd av sprickor i glaciärer.
Temperaturen uppe på berget har varit ovanligt hög, då den uppmättes till upp emot tio plusgrader på 3 000 meters höjd på söndagen. Det kan dels ha bidragit till olyckan och dels försvårar det möjligheterna att bedriva räddningsarbete.
Italiens premiärminister Mario Draghi har rest till den närliggande orten Canazei med anledning av olyckan.

ANDRA LÄSER